Aleksei Navalnîi cere UE acțiuni dure împotriva oligarhilor apropiați de Kremlin

Aleksei Navalnîi cere UE acțiuni dure împotriva oligarhilor apropiați de Kremlin
Foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a cerut Uniunii Europene, miercuri, să ia acțiuni dure împotriva oligarhilor apropiați de Kremlin. El își continuă recuperarea în Germania, după ce a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din familia interzisă Novichok, transmite Reuters.

Germania anunțase, marți, că discută cu partenerii săi ce acțiuni se pot întreprinde după ce avertizorul de integritate global din zona de chimicale a confirmat că Navalnîi a fost otrăvit cu o variantă nouă și nedeclarată din familia Novichok.

Mai multe guverne vestice declaraseră că Rusia, care a negat acuzațiile făcute de Navalnîi privind o implicare în otrăvire, trebuie să ajute la investigație sau va înfrunta consecințele.

Ce a declarat Aleksei Navalnîi pentru presa germană

„Sancțiunile împotriva întregii țări nu funcționează. Cel mai important lucru este impunerea de interdicții de intrare profitorilor regimului și înghețarea activelor lor”, a spus Navalnîi, pentru cotidianul german Bild.

„Ei delapidează bani, fură miliarde și în weekend zboară către Berlin sau Londra, își cumpără apartamente scumpe și stau în cafenele”, a adăugat opozantul rusă.

El l-a indicat pe Valery Gergiev, dirijor șef la Filarmonica din Munchen, ca pe o eventuală țintă pentru sancțiuni, susținând că acesta este un susținător al președintelui rus Vladimir Putin.

Variantele de acțiuni sunt înghețarea țintită de bunuri, interdiciții de călătorie asupra cetățenilor ruși despre care se crede că sunt implicați în cazul Navalnîi, sancțiuni economice și oprirea gazoductului Nord Stream 2, care este construită pentru a aduce gaz direct din Rusia în Germania.

Aleksei Navalnîi a fost transportat la Berlin pentru tratament, după ce starea lui de sănătate s-a deteriorat grav în timpul unui zbor dinspre Siberia, în 20 august, iar între timp a fost externat. El a afirmat că dorește să revină în Rusia.

Opozantul rus a avut poziție dură atunci când a vorbit despre ceea ce a catalogat ca fiind eșecul Rusiei de sprijini ancheta.

„Nu e nici măcar o tentativă de a face să pară că investighează”, a mai spus Navalnîi pentru Bild, reiterându-și opinia potrivit căreia otrăvirea sa a fost un ordin venit direct de la Vladimir Putin.

Totodată, Aleksei Navalnîi l-a criticat și pe fostul cancelar german Gerhard Schroeder, un prieten al lui Vladimir Putin și un lobbyst pentru firmele ruse, numindu-l „un băiat de comitet petru Putin care protejează crimele”.