Alep, al doilea oraș al Siriei, nu se mai află sub controlul regimului al-Assad

Alep, al doilea oraș al Siriei, nu se mai află sub controlul regimului al-Assad
Foto: Hepta - DPA Images / Anas Alkharboutli

Alep a căzut în mare parte sub controlul forțelor anti-regim sâmbătă, când au capturat aeroportul provinciei și zeci de orașe din apropiere. Ofensiva fulger a rebelilor care au invadat cel de-al doilea oraș ca mărime din Siria ar putea marca un punct de cotitură în războiul civil din Siria, potrivit dailysabah.

Ofensiva a început miercurea trecută și se pare că a prins forțele regimului Assad nepregătite, în timp ce aliatul cheie al lui Assad, Rusia, s-a grăbit să ajute la atacurile aeriene din Alep.

Luptele au ucis cel puțin 327 de persoane, majoritatea combatanți, dar inclusiv 44 de civili, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului.

„Hayat Tahrir al-Sham (HTS) și facțiunile aliate… au preluat controlul asupra majorității orașelor și a centrelor guvernamentale și a închisorilor fără a întâmpina o rezistență mare”, a declarat monitorul de război din Marea Britanie. De asemenea, au invadat aeroportul din Alep după ce forțele guvernamentale s-au retras și au preluat controlul asupra „zecilor de orașe strategice fără nicio rezistență”, a adăugat acesta. Observatorul a raportat că armata s-a retras din al patrulea oraș ca mărime al Siriei, Hama, la aproximativ 140 de kilometri (90 de mile) sud de Alep, în fața avansului. Dar o sursă militară citată de mass-media regimului a negat că armata s-a retras, insistând că unitățile își păstrau încă pozițiile în calea forțelor anti-regim.

Armata regimului a confirmat că forțele anti-regim au intrat în „părți mari” ale orașului de aproximativ 2 milioane de locuitori, adăugând că „zeci de bărbați din forțele noastre armate au fost uciși și alții răniți”.

Mai târziu, sâmbătă, „cel puțin 16 civili au fost uciși și alți 20 au fost răniți” în noi lovituri. HTS a ordonat oprirea focului până la ora 5 p.m. (3 p.m. GMT) Duminică pentru siguranța rezidenților.

Ofensiva a întâlnit reacții mixte din partea aliaților lui Assad și a altora. Franța a cerut tuturor părților să protejeze civilii, în timp ce Statele Unite au sugerat că dependența lui Assad de Moscova și Teheran a deschis calea pentru pierderea Alepului. „Încredințarea Siriei în Rusia și Iran”, împreună cu refuzul său de a merge mai departe cu un proces de pace din 2015, prezentat de Consiliul de Securitate al ONU, „au creat condițiile care se desfășoară acum”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al SUA, Sean Savett, într-o declarație sâmbătă.

Membrii forțelor conduse de HTS au fost văzuți pozând cu steagul în fața unei secții de poliție, purtând un portret mare al lui Assad și stând sub un panou publicitar parțial incendiat al președintelui.

Armata regimului sirian a declarat că forțele anti-regim au lansat „un atac larg din mai multe axe pe fronturile din Alep și Idlib”. În timp ce luptele au avut loc pentru a patra zi, Observatorul a spus că guvernul a pierdut 100 de soldați și milițieni, în timp ce forțele anti-regim au pierdut 183. A spus că forțele anti-regim au luat zeci de orașe din nord.

Postul de radio pro-regim Sham FM a raportat că „grupuri armate au fost prezente pe o serie de străzi și cartiere din Alep”. „Majoritatea civililor evită să-și părăsească casele, iar instituțiile publice și private din oraș sunt aproape complet închise”, a adăugat acesta.

Observatorul a spus că „guvernatorul din Alep și comandanții poliției și ai secțiilor de securitate s-au retras din centrul orașului”.

Districtele de vest din Alep au fost sub controlul forțelor anti-regim până în 2016, când un asediu al forțelor regimului a forțat o evacuare negociată.

Rusia, al cărei sprijin aerian a fost decisiv în schimbarea curentului în favoarea regimului, s-a alăturat Iranului sâmbătă pentru a-și exprima „îngrijorarea extremă” cu privire la pierderile aliatului lor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`