Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat vineriîntr-un comunicat că a recomandat o actualizare a informaţiilor despre vaccinul AstraZeneca-Oxford în vederea includerii anafilaxiei şi hipersensibilităţii ca posibile efecte secundare.
”Actualizarea are la bază un examen al 41 de rapoarte de anafilaxie posibilă, observată după aproximativ cinci milioane de vaccinări în Regatul Unit”, precizează agenţia, cu sediul la Amsterdam, în rezumatul activităţii Comitetului său însărcinat cu evaluarea riscului medicamentelor.
”În urma unei examinări atente a datelor, (Comitetul) a estimat că o legătură cu vaccinul este probabilă în cel puţin anumite dintre aceste cazuri”, precizează ea.
EMA precizează însă că anafilaxia sau ceea ce ea numeşte ”reacţii alergice grave” este deja ”un efect secundar cunoscut care poate apărea, foarte rar, la vaccinare”.
Informaţii despre vacinulAstraZeneca-Oxford arată deja că persoanele care se vaccinează cu acest vaccin este necesar să fie ţinute sub ”observaţie strânsă timp de cel puţin 15 minute” după administrarea vaccinului, în vederea depistării unor reacţii alergice.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunțatcă „nu există vreun motiv pentru a nu utiliza” vaccinul de la AstraZeneca,după ce mai multestate europene au anunţat, din motive de precauţie, că au suspendat administrarea serului, informeazăAgerpres.
Margaret Harris, purtătoare de cuvânt aOMS, a precizat că „nu există vreun motiv de a nu-l utiliza”.
„Da, ar trebui să continuăm să utilizăm vaccinul de la AstraZeneca”, a adăugat Margaret Harris.
Potrivit purtătoarei de cuvânt aOMS, experţii organizaţiei analizează informaţiile despre formarea de cheaguri de sânge, însă deocamdată nu a fost stabilită nicio legătură de tip cauză-efect.