Emmanuel Macron a condamnat „atacul terorist islamist” de lângă Paris. Ce a spus președintele Franței

Emmanuel Macron a condamnat „atacul terorist islamist” de lângă Paris. Ce a spus președintele Franței
foto: Pixabay

UPDATE, 17 octombrie, ora 00.01 // Emmanuel Macron, președintele Franței, a denunțat atacul „terorist islamist” asupra profesorului de istorie, ce a fost decapitat într-o suburbie a Parisului. Șeful statului francez a îndemnat națiunea să rămână unită împotriva extremismului, transmite AP News.

Emmanuel Macron a vizitat școala din Conflans-Sainte-Honorine, unde preda profesorul, și s-a întâlnit cu personalul unității de învățământ.

„Unul dintre compatrioții noștri a fost ucis astăzi pentru că a predat… libertatea de a crede sau de a nu crede”, liderul francez.

El a subliniat că atacul nu ar trebui să divizeze Franța, pentru că asta ar fi ceea ce își doresc extremiștii. „Trebuie să rămânem uniți”, a fost mesajul lui Macron.

UPDATE, 16 octombrie, ora 22.15 //Poliția franceză a confirmat că un om a fost decapitat în Conflans-Sainte-Honorine, în jurul orei locale 5 PM. Victima era profesor de istorie în localitatea aflată în nord-vestul capitalei Paris, iar autoritățile au precizat pentru AFP că bărbatul le-a arătat elevilor săi, în timpul cursurilor,benzi desenate cu Profetul Mahomed, transmite Euronews.

Bărbatul decapitat lângă Paris era profesor de istorie și le-a prezentat elevilor săi caricaturile cu Mahomed

Procuratura antitero a Franței a anunțat că investighează atacul, care a avut loc în localitatea Conflans Sainte-Honorine, o suburbie aflată la nord-vest de Paris.

Potrivit Reuters, presupusul atacator, care avea la el un cuțit, a fost observat de o patrulă de poliție în apropiere de scena crimei. Ofițerii l-au împușcat mortal pe ucigaș, potrivit unui purtător de cuvânt din poliție.

O sursă din poliție afirma că martorii l-au auzit pe atacator strigând deja celebrul „Allahu Akbar”. Totuși, purtătorul de cuvânt citat de Reuters a explicat că informația este încă verificată.

Atacul vine în contextul în care, luna trecută, un bărbat care emigrase în Franța din Pakistan a folosit un satâr pentru a ataca două persoane în apropiere de fosta redacție a revistei de satiră Charlie Hebdo. Ulterior, el avea să își recunoască fapta și le-a spus anchetatorilor că gestul său a fost o reacție la republicarea caricaturilor cu Mahomed.

Acolo, în urmă cu cinci ani, militanții islamiști au împușcat angajații revistei, după publicarea caricaturilorcu Mahomed.

UPDATE, 16 octombrie, ora 20.50 //Bărbatul decapitat era un profesor despre care se vehiculează că le-ar fi prezentat copiilor, la școală, benzi desenate cu Profetul Mohamed. Autorul decapitării ar fi fost părintele unuia dintre elevi și se crede că ar fi purtato vestă explozivă, strigând Allahu Akbar, atunci când a fost împușcat mortal de poliția franceză, potrivit Daily Mail.

O sursă a afirmat pentru Le Parisien: „Victima oferise lecent o lecție elevilor săi despre libertatea de exprimare și le-a arătat caricaturile cu Mohamed”.

Știrea inițială // Un bărbat a fost decapitat în apropiere de Paris, au confirmat autoritățile franceze, vineri, pentru Euronews.Potrivit postului BFMTV, surse din poliție susțin că presupusul autor al crimei a fost împușcat mortal într-o localitate vecină, în Eragny.

Presa locală a transmis că victima a fost decapitată în localitatea Conflans-Sainte-Honorine, care se află în nord-vestul capitalei franceze. Conform informațiilor obținute de BFMTV, incidentul s-ar fi petrecut în jurul orei locale 17, lângă o școală. Presupusul autor al crimei avea la el un cuțit și a amenințat mai mulți ofițeri de poliție, care apoi au deschis focul.

Poliția a demarcat un perimetru de siguranță și i-a sfătuit pe localnici să evite zona.

Parchetul antiterorist a anunțat că analizează cazul și a deschis o anchetă pentru o crimă ce ar putea avea legături cu o organizație teroristă.

Postul public de televiziune France 3 a relatat că Gerald Darmanin, ministrul francez de Interne, care se afla într-o călătorie în Maroc, a decis să revină de urgență la Paris.

Tags: