Ambasadoarea rusă la Sofia cere Moscovei să închidă ambasada după expulzările în masă. Kiril Petkov: Nicio țară nu poate da ultimatumuri Bulgariei independente și libere

Ambasadoarea rusă la Sofia cere Moscovei să închidă ambasada după expulzările în masă. Kiril Petkov: Nicio țară nu poate da ultimatumuri Bulgariei independente și libere
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Vladimir Astapkovich

Ambasadoarea rusă la Sofia, Eleonora Mitrofanova, a anunțat vineri că va cere Moscovei să închidă ambasada din Bulgaria, în condițiile în care autoritățile bulgare i-au ignorat apelul pentru anularea celor 70 de expulzări care vizează personalul diplomatic rus, transmite Reuters.

Ambasadoarea rusă în Bulgaria cere Moscovei să închidă ambasada

Într-o declarație adresată poporului bulgar, Eleonora Mitrofanova a explicat că închiderea ambasadei ruse din Bulgaria va conduce inevitabil la închiderea ambasadei bulgare din Rusia.

Bulgaria, un stat euroatlantic care cândva era un aliat apropiat al Rusiei, a fost marcată de tensiuni diplomatice odată ce premierul demis Kiril Petkov a anunțat expulzarea a 70 de membri din personalul diplomatic rus ca urmare a unor îngrijorări legate de spionaj.

A fost vorba despre cea mai mare expulzare de diplomați ruși din Bulgaria și a redus cu mai mult de jumătate reprezentarea diplomatică a Moscovei în țara de la sud de Dunăre.

Mitrofanova ceruse joi Sofiei să inverseze decizia până la jumătatea zilei de vineri sau, în caz contrar, să se pregătească pentru o eventuală decizie a Moscovei de a-și retrage integral prezența diplomatică din Bulgaria.

Premierul bulgar demis Kiril Petkov i-a respins vineri ultimatumul.

„Din păcate, apelul nostru către Ministerul afacerilor externe al Bulgariei a fost ignorat”, a declarat ambasadoarea rusă.

„Intenționez să pun rapid problema închiderii ambasadei Rusiei în Bulgaria la nivelul conducerii din țara mea, ceea ce inevitabil va însemna închiderea misiunii diplomatice bulgare de la Moscova”, a adăugat ea.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a precizat pentru agenția de presă Interfax că Ministerul rus al afacerilor externe va analiza posibilitatea de a închide ambasada din Bulgaria și îi va raporta președintelui Vladimir Putin dacă este necesar.

De partea cealaltă, prim-ministrul Bulgariei a solicitat guvernului rus să retragă ultimatumul și a spus că este vital să fie menținute deschise canalele diplomatice în ciuda expulzărilor. În plus, Kiril Petkov a explicat că, chiar și cu expulzările, Rusia va rămâne cu un personal diplomatic de 43 de persoane pe teritoriul bulgar, în timp ce partea bulgară dispune doar de 12 persoane la Moscova.

„Relațiile noastre diplomatice ar trebui să continue. Avem un trecut. Popoarele noastre sunt popoare prietene. Însă niciunei țări nu ar trebui să îi treacă prin minte că ar putea da ultimatumuri Bulgariei independente și libere”, a subliniat Kiril Petkov.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Joe Biden, prima reacție după percheziția efectuată de FBI la reședința lui Donald Trump: „Știm că sunt unii care se concentrează mai mult pe căutarea puterii”
23:49 - Deși în conflict din cauza alegerilor, fostul vicepreședinte Mike Pence îl susține pe Trump în legătură cu percheziția FBI
23:46 - Rusia acuză SUA de „escaladare inutilă și nerezonabilă” privind tratatul pentru reducerea armamentului strategic: „A arătat ca o provocare fățișă”
23:23 - Turiști români, amendați după ce au fost prinși pe aeroport cu nisip, pietre și scoici, furate de pe plajele din Sardinia
23:17 - Picturi cu Mihai Viteazul și stemele Regatului României, descoperite la renovarea Universității de Medicină din Târgu Mureș. Erau „sub actuala zugrăveală”, spune rectorul (FOTO)
23:05 - Detaliile crimei din Argeş şochează anchetatorii! „Este dramatic!”
23:00 - Banchiza din Antarctica a ajuns la cea mai mică suprafaţă înregistrată vreodată, în istoria măsurătorilor din satelit
22:49 - Președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, despre anunțul lui Alexandru Rafila: Ne dă peste cap toate programările. Un coleg a primit 380 de mesaje într-o zi de la pacienți după anunț (VIDEO)
22:20 - UPDATE: Masacru în Argeş. Cinci oameni ucişi de un bărbat cu probleme psihice!
22:07 - Suporterii lui CSA Steaua i-au cerut demisia lui Vasile Dîncu. Ultrașii au trecut și la amenințări: „N-am scăpat de Gigi ca să dăm de voi. Ori vă faceți treaba, ori va fi război” (FOTO)