Ambasadorul Budapestei la Kiev anunță că Ungaria nu va bloca aderarea Ucrainei la UE

Ambasadorul Budapestei la Kiev anunță că Ungaria nu va bloca aderarea Ucrainei la UE
Foto: Facebook @ Viktor Orban

Ambasadorul ungar la Kiev, Istvan Ijgyarto a anunțat marți, că Ungaria nu va opri aderarea Ucrainei la UE atunci când va veni momentul. Anunțul a fost făcut în cadrul unui interviu televizat, preluat de Agerpres.

Ungaria va susține  aderarea Ucrainei la UE

În timpul unui interviu pentru o televiziune din Ucraina, ambasadorul a declarat că „În final, aş dori să vă asigur că atunci când va începe evaluarea aderării Ucrainei la UE, Ungaria o va susţine (aderarea)”.

 Un consilier diplomatic al preşedinţiei ucrainene,  Ihor Jovkvape, a făcut declarații pe fondul unor probleme de integritate europeană, afirmând despre Kiev că nu a primit până în prezent niciun anunț din partea Budapestei în legătură cu faptul că premierul ungar Viktor Orban ar dori să blocheze aderarea Ucrainei la UE, conform televiziunii ucrainene European Pravda.

Conform sursei citate, în urma evaluărilor unui sondaj Eurobarometru Flash, mai mult de jumătate din populaţia tuturor statelor din UE, susţine integrarea Ucrainei, cu excepția Ungariei.

Din portalul citat se observă că în medie 66% din populaţia UE a apreciat că „Ucraina ar trebui să adere la UE când va fi pregătită”. Astfel că,  în 26 de ţări din totalul de 27 de state membre ale Uniunii, proporţia celor care au afirmat că susţin aderarea Ucrainei a fost de peste 50%.

Conform sursei citate, Ungaria este singura țară care înregistrează un procent de 47%.

Aderarea Ucrainei la UE, „chestiune de război sau pace”

Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean al afacerilor externe, a declarat, marți, că aderarea la UE este „o chestiune de război sau pace”. Afirmația a fost făcută în contextul unei conferinţe de presă de la Kiev alături de omologul său german Annalena Baerbock.

Acesta este de părere că unul dintre motivele pentru care ar fi început războiul în Ucraina este acela că Putin „era convins că Europa nu mai are nevoie de Ucraina”.

„Ţin să subliniez că aderarea Ucrainei la UE este o chestiune de război sau de pace în Europa”, a declarat Kuleba, potrivit Agerpres.

„Dacă europenii pun capăt ambiguităţilor lor privind perspectivele Ucrainei la integrarea în UE, Moscova va renunţa la tentativele sale de a prelua controlul asupra Ucrainei”, a apreciat el.

Urmăriți B1TV.ro și pe