Ambasadorul Emil Hurezeanu, despre aderarea la Schengen: Președintele Austriei are o opinie favorabilă României. Decizia finală aparține guvernului, iar semnalele nu sunt optimiste

Ambasadorul Emil Hurezeanu, despre aderarea la Schengen: Președintele Austriei are o opinie favorabilă României. Decizia finală aparține guvernului, iar semnalele nu sunt optimiste
Președintele Austriei, Alexander Van der Bellen. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Helmut Fohringer

Ambasadorul român la Viena, Emil Hurezeanu, susține că președintele austriac Alexander Van der Bellen a avut recent o opinie favorabilă aderării României la spațiul Schengen, dar el nu are un rol decisiv în formularea opiniei executivului, transmite G4Media.ro.

Ce a spus ambasadorul Emil Hurezeanu despre poziția Austriei privind aderarea României la Schengen

Diplomația românească, susține Emil Hurezeanu, face în aceste zile ultimele eforturi ca să îi convingă pe cancelarul austriac Karl Nehammer și pe ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, că România îndeplinește toate condițiile necesare aderării la Schengen.

Potrivit ambasadorului român, în ciuda datelor comune de la nivelul Ministerelor de interne sau de la nivelul Frontex, agenția UE care ajută statele membre să gestioneze frontierele externe, executivul austriac are în continuare o atitudine mai degrabă negativă în ceea ce privește intrarea României în Schengen.

„Astăzi, n.r. luni, e o zi în care au loc două reuniuni extrem de importante. Pe de-o parte avem întâlnirea experților și pe de altă parte avem și reuniunea miniștrilor de interne. Până acum, de fiecare dată, opiniile experților noștri au coincis cu datele poliției austriece. Este vorba de o realitate dinamică, dar decizia e politică. În plus, până acum două săptămâni n-au fost niciodată contradicții între datele celor două ministere.

Am constatat acum că este vorba de o opoziție care s-a repetat în mai multe rânduri, venită din partea cancelarului și a ministrului de Interne, poziție care nu a pornit din realitatea din teren sau din cea prezentată în rapoartele Frontex ale Uniunii Europene. Aceste opinii ne fac să ne gândim că sunt expresia unei voințe politice și nu una bazată pe realitatea concretă”, spune Emil Hurezeanu.

Surse diplomatice europene susțin că săptămâna trecută, la o reuniune a ambasadorilor statelor UE la Viena cu Alexander Van der Bellen, președintele austriac s-a pronunțat pentru intrarea României în Schengen.

Președintele Austriei a precizat că are o poziție foarte critică la adresa opiniilor cancelarului Karl Nehammer, susțin sursele G4Media, și s-a exprimat în sensul că nu înțelege de ce există o blocadă împotriva României, mai ales în contextul rapoartelor pozitive de la Frontex.

Emil Hurezeanu a confirmat la rândul său că Alexander Van der Bellen ar fi spus că „blocada împotriva României în niciun caz nu va face mai digerabilă politica guvernului în problema migrației”.

Întrebat dacă va face publică această opinie, președintele austriac ar fi afirmat că rațiunea de stat îl determină să rămână rezervat în declarații atunci când opinia sa este una divergentă față de cea a executivului.

Urmăriți B1TV.ro și pe