Ambasadorul României în Italia: Ambasada a propus 22 de secţii în această ţară, au fost aprobate doar 12

Ambasadorul României în Italia: Ambasada a propus 22 de secţii în această ţară, au fost aprobate doar 12
Foto: hotnews.ro

Ambasada României în Italia a propus organizarea a 22 de secţii în această ţară, fiind aprobate doar 12, susţine ambasadorul la Roma, Dana Constantinescu, precizând, pe de altă parte, că la Torino au fost ocupate în mod violent, duminică, spaţii cu altă destinaţie decât cea privind alegerile, informează Mediafax.

Diplomatul a postat pe pagina de Facebook a ambasadei României din Italia un text intitulat „Clarificări ale ambasadorului Dana Constantinescu cu privire la organizarea procesului de votare în Italia”.

„Doresc să clarific mai multe aspecte legate de votul în străinătate, proces care, pe fondul confuziilor privind cadrul legal în materie, a pus misiunile diplomatice și consulare într-o lumină nefavorabilă. Reiterez faptul că misiunile diplomatice și consulare nu au niciun fel de competență în reglementarea cadrului legal privind organizarea alegerilor în străinătate – numărul de secții de votare, ora de închidere a acestora sau desemnarea membrilor comisiilor electorale – elemente care au generat cele mai aprinse polemici. Misiunile diplomatice și consulare au exclusiv competențe logistice, punând în practică instrucțiunile venite de la București, adesea în condiții extrem de dificile, așa cum a fost cel legat de gestionarea unui flux disproporționat de votanți într-un timp limitat, în speță de la 9 la 21 și într-un număr limitat de locații”, scrie Constantinescu.

Ea adaugă că în ceea ce privește numărul de secții și locațiile acestora, propunerile inițiale ale Ambasadei și consulatelor au ținut cont de datele privind concentrările majore de români din Italia.

„Așa cum a evidențiat și presa din Italia, încă dinainte de cel de-al doilea tur de scrutin, având ca sursă autoritățile locale italiene și asociațiile românești, misiunile diplomatice și consulare din Italia au propus organizarea a 66 de secții de votare. Punctual, la CG Torino au fost propuse, printre altele, două secții de votare, dar și altele în Regiunea Piemonte care ar fi redus din fluxul de votanți al singurei secții aprobate în sediul CG Torino. Răspunsul de la București, prin care au fost aprobate prin ordin al ministrului doar 51 de secții, nu a ținut cont de aceste propuneri. Pentru a exemplifica, de la București s-au primit instrucțiuni pentru organizarea unei secții pe care nu am propus-o, și anume la Sondrio, unde în primul tur de scrutin s-au prezentat doar 48 de alegători!”, scrie Constantinescu.

Ea precizează că, în calitate de ambasador al României în Italia are tot respectul pentru dreptul de vot al cetățenilor români din Italia, iar efortul nostru organizatoric a permis votul în Italia a peste 95.000 de români în ciuda limitărilor existente.

„Însă din păcate, suntem criticați pe nedrept pentru aspecte care nu țin de competența noastră: în zona de competență în care a organizat procesul de votare, Ambasada României a propus organizarea a 22 de secții de votare din care au fost aprobate de la București doar 12”, scrie diplomatul.

Ea menţionează că, în ceea ce privește cadrul legal în baza căruia funcționează comisiile din cadrul secțiilor de votare din străinătatea, președintele secției de votare, care este angajat MAE, precum și membrii secției de votare, care sunt de regulă cetățeni români din țara-gazdă, nu pot decide sub nicio formă prelungirea orarului de vot, aceasta fiind decizia exclusivă a BES.

„Un alt aspect foarte important este acela că membrii secțiilor de votare au fost propuși de partidele politice, iar atunci când aceștia au ales să absenteze, propunerile misiunilor diplomatice de înlocuire a acestora cu personal calificat nu au fost aprobate de BES”, scrie ambasadorul.

În ceea ce privește forțele de ordine italiene, acestea au obligația de a asigura securitatea unei misiuni diplomatice sau secții de votare, și își reconfigurează dispozitivul în baza propriilor evaluări.

Ultima oră
23:55 - Președintele Consiliului European denunță „lipsa de loialitate” a SUA. Charles Michel, mesaj dur după decizia Australiei de a renunța la submarinele franceze în favoarea celor americane
23:47 - Cine este iubitul Emmei Răducanu. Tânărul misterios ar fi un cântăreț celebrul în Marea Britanie
23:25 - Un bărbat a omorât-o pe sora iubitei sale cu peste 40 de lovituri de cuțit. Agresorul a fost reținut de procurorii din Constanța
23:08 - Nelu Tătaru: Mă aștept să se generalizeze certificatul verde / Sunt sectoare cu contact direct și repetat cu cetățenii, haideți să le facem sigure – facem vaccinul gratuit sau facem testele pe banii noștri
23:00 - Ludovic Orban: La ora actuală se lucrează la o îmbunătățire a legislației în domeniu informațiilor
22:39 - Polonia, sancționată cu cea mai mare amendă zilnică din istoria UE pentru că nu a oprit exploatarea la mina Turow
22:28 - Nelu Tătaru spune că statele cu o rată mare de vaccinare se tem că românii și bulgarii ar putea întreține pandemia
22:12 - Raluca Turcan: Am făcut astăzi un pas important pentru a ne asigura că drepturile românilor din străinătate sunt recunoscute și respectate
22:10 - Intelectualii liberali îl susțin pe Ludovic Orban: „Alternativa este un PNL care ar rămâne liberal doar cu numele, devenind în fapt un partid cu tendințe dictatoriale și clientelare”
21:53 - Noi măsuri, aplicate în 12 localități din Ilfov, după ce rata de infectare a depășit 3 la mia de locuitori