Ion Jinga, ambasadorul României la Londra, a afirmat că motivele pentru care mulți cetățeni nu au putut să-și exercite dreptul de vot au fost independente de voința și atribuțiile ambasadelor și diplomaților români membri în secțiile de vot, relatează Agerpres.
„Alegerile prezidențiale s-au încheiat, rezultatele se cunosc. Ceea ce se știe mai puțin este volumul imens de muncă depusă de personalul ambasadelor României pentru ca procesul de vot să se desfășoare cât mai bine posibil, cu respectarea legii. Este absolut regretabil că, în unele cazuri, nu toți cei veniți să voteze au putut să își exercite acest drept. Motivele au fost independente de voința și atribuțiile Ambasadelor și diplomaților români membri în secțiile de vot”, susține Jinga.
Jinga reamintește că ambasada a avut câte un singur diplomat în majoritatea secțiilor.
„În condițiile unei prezențe la vot așteptate să fie considerabil mai mare decât în turul I, cele mai aglomerate secții ar fi fost puse în imposibilitatea funcționării. Reamintesc că ambasada a avut câte un singur diplomat în marea majoritate a secțiilor, restul fiind reprezentanți ai partidelor politice. Șefii secțiilor de vot au semnalat imediat această situație BES, informând și MAE, care, la rândul său, a făcut demersuri pe lângă factorii competenți pentru identificarea soluțiilor de completare a componenței birourilor secțiilor de vot. În dimineața zilei de duminică, 16 noiembrie 2014, situația se ameliorase considerabil, cu toate acestea erau absenți 7 reprezentanți ai partidelor politice, iar la secția Londra Brent, cea mai aglomerată, unul dintre membrii biroului comisiei, deși prezent, a refuzat să își exercite obligațiile stabilite de lege, astfel încât, practic, secția a funcționat cu 6 membri”, informează ambasadorul.