CORONAVIRUS | UE ar putea interzice accesul cetățenilor americani din cauza noilor focare

CORONAVIRUS | UE ar putea interzice accesul cetățenilor americani din cauza noilor focare
foto: pixabay

Oficialii Uniunii Europene participă la un acord pentru a stabili cine poate vizita blocul începând cu 1 iulie, pe baza modului în care țările de origine se confruntă cu noi cazuri de coronavirus, iar americanii, până acum, sunt excluși, potrivit listelor de proiecte văzute de The New York Times.

Americanii ar putea să nu intre în UE din cauza focarului de Covid-19

Țările Uniunii Europene care se grăbesc să-și reînvie economiile și își redeschid frontierele după ce luni de restricții de coronavirus sunt pregătite să împiedice americanii să intre, deoarece Statele Unite nu au reușit să controleze focarele.

Această perspectivă, care ar viza turiștii americani cu rușii și brazilienii la fel de nedoriți, este o lovitură înțepătoare pentru prestigiul american în lume și o repudiere a manipulării virusului de către presedintele Trump în Statele Unite, care are peste 2,3 milioane de cazuri și este în creștere, cu 120.000 de morți, mai mult decât orice altă țară, scrie sursa citată.

Națiunile europene se confruntă în prezent cu două liste potențiale de vizitatori acceptabili, în funcție de modul în care țările se luptă cu pandemia coronavirusului. Ambele liste includ China, precum și țări în curs de dezvoltare precum Uganda, Cuba și Vietnam. Ambele exclud, de asemenea, Statele Unite și alte țări considerate prea riscante din cauza răspândirii virusului.

Călătorii din Statele Unite și din restul lumii fuseseră deja excluși de la vizita Uniunii Europene – cu puține excepții în special pentru repatrieri sau „călătorii esențiale” – de la mijlocul lunii martie. Dar o decizie finală privind redeschiderea frontierelor este așteptată la începutul săptămânii viitoare, înainte ca blocul să se redeschidă la 1 iulie.

Interzicerea călătorilor americani de a intra în Uniunea Europeană ar avea ramificări economice, culturale și geopolitice semnificative. Milioane de turiști americani vizitează Europa în fiecare vară. Călătoria de afaceri este comună, având în vedere legăturile economice uriașe dintre Statele Unite și UE

În ciuda perturbărilor cauzate de o astfel de interdicție, oficialii europeni implicați în discuții au spus că este foarte puțin probabil să se facă o excepție pentru Statele Unite. Aceștia au spus că criteriile pentru crearea listei de țări acceptabile au fost păstrate în mod deliberat cât mai științific și nepolitic.

Angela Merkel, despre pandemia de COVID-19: „Cea mai mare provocare la adresa UE din toată istoria sa”

Cancelarul german Angela Merkel a făcut apel la solidaritate și cooperare în cadrul Uniunii Europene în timpul unui discurs susținut în Bundestag, în timp ce Germania se pregătește să preia președinția Consiliului UE.

Mai mult, aceasta a condamnat abordările „naționaliste” ale pandemiei, Merkel a spus că Europa trebuie să lucreze împreună.

„Europa are nevoie de noi, întrucât noi avem nevoie de Europa”, a spus Merkel, adăugând că nu a fost doar un proiect istoric, ci unul care ne „conduce spre viitor”.

Aceasta a cerut statelor membre europene să nu se „compromită” într-un discurs pronunțat cu doar o zi înaintea unui summit european.

Merkel speră să se ajungă la un acord între lideri europeni pentru un pachet de recuperare COVID-19 în această vară.

Există un fond de 750 de miliarde de euro, care include subvenții de 500 de miliarde de euro și împrumuturi acordate către statele membre.

Cu toate acestea, unele guverne din UE au îngrijorări cu privire la acest fond de relansare.

„Nu trebuie să permitem ca pandemia să conducă la deriva perspectivelor economice ale statelor membre ale UE, slăbind piața internă, un element de bază al Europei”, a declarat Merkel.

„Vom lucra cu determinare împotriva pericolului unei rupturi profunde permanente în Europa.”