Americanii monitorizează un presupus balon de spionaj chinezesc care zboară deasupra SUA

Americanii monitorizează un presupus balon de spionaj chinezesc care zboară deasupra SUA
Sursa Foto: Hepta.ro

Statele Unite au detectat și monitorizează un presupus balon chinezesc de supraveghere care a fost observat pe cerul din nordul Americii, au afirmat, joi, oficiali ai Apărării, scrie CNN, preluat de news.ro.

Potrivit Pentagonului, balonul a fost localizat, miercuri, deasupra statului Montana.

SUA au detectat și urmăresc un balon spion chinez pe teritoriul american

Generalul Patrick Ryder, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a transmis că balonul este urmărit de câteva zile, zburând deasupra nordului Statelor Unite, specificând că acesta „zboară la o altitudine mult deasupra traficului aerian comercial şi nu prezintă o ameninţare militară sau fizică pentru oamenii de la sol”.

De asemenea, un oficial al Apărării a menționatt că oficialii militari l-au sfătuit pe preşedintele Joe Biden ca obiectul să nu fie doborât, de teamă că resturile ar putea pune în pericol siguranţa oamenilor.

„Suntem siguri că acest balon de supraveghere la mare altitudine aparţine Chinei”, a declarat oficialul, adăugând că „exemple de astfel de activităţi au mai fost observate în ultimii ani, inclusiv înaintea acestei administraţii”.

Conform altui oficial american, Administraţia de la Washington a luat legătura cu Beijingul prin intermediul reprezentanţelor diplomatice, în eforturile de soluţionare a incidentului.

Obiectul a zburat deasupra Insulelor Aleutine din Alaska și prin Canada înainte de a apărea miercuri deasupra orașului Billings din Montana, au declarat oficialii.

Ma mult, oficiali ai securităţii naţionale a SUA au avertizat constant asupra încercărilor de spionaj ale Chinei şi prezenţa balonului în SUA vine într-un moment sensibil, în care secretarul de stat Antony Blinken este aşteptat să călătorească la Beijing în zilele următoare, o vizită importantă, care vine după întâlnirea preşedintelui Joe Biden cu preşedintele Chinei Xi Jinping, de anul trecut.

Biden a declarat China „provocarea geopolitică cu cele mai multe consecinţe a Americii” şi competiţia dintre cele două superputeri mondiale este intensă. Tensiunile s-au amplificat în ultimii ani, în ceea ce priveşte auto-guvernata insulă Taiwan, drepturile omului în China şi activităţile militare ale acestui stat în Marea Chinei de Sud, printre altele.

Urmăriți B1TV.ro și pe