Amnesty International: Guvernele din Europa, acuzate că au folosit atentatele de la Paris drept pretext pentru invadarea vieții private

Amnesty International: Guvernele din Europa, acuzate că au folosit atentatele de la Paris drept pretext pentru invadarea vieții private
Foto: icfr.info

Ţările din Uniunea Europeană sunt acuzate de încălcarea drepturilor omului.

Organizaţia Amnesty International a publicat un raport în care scrie că guvernele de pe bătrânul continent au folosit atentatele teroriste de la Paris drept pretext pentru invadarea vieţii private şi interzicerea libertăţii de exprimare, potrivit B1 TV.

În acest sens, organizatia dă ca exemplu miile de percheziţii fără autorizaţii din Franţa şi care nu au adus niciun rezultat concret.

Europa, care „se mandreste ca are cel mai sofisticat sistem de protectie a drepturilor de pe planeta”, primeste critici dure din partea Amnesty International, care a dezaprobat reactia „rusinoasa” a unor tari europene la criza migrantilor.

Mai precis, Guvernele naţionale au dat unda verde politiei si armatei, sub pretextul starii de urgenta, de a controla fara mandat zeci de cetateni, de a acuza persoane de „apologia terorismului” doar pe baza unor simple opinii si, mai grav, au atacat dreptul la viata privata si libertate de exprimare.

Totul sub pretextul unor acţiuni dictate de atentatele teroriste de la Paris.

Amnesty critica de asemenea raspunsul politic la atacurile sangeroase ce au lovit Franţa in ianuarie si noiembrie 2015. Potrivit organizatiei, aceste atacuri „au dat un nou impuls pentru o serie de masuri ce reprezintă o amenintare pentru drepturile omului”.

Mai precis, in cadrul starii de urgenta decretate din noiembrie la Paris, „autoritatile franceze, in decurs de cateva saptamani, au efectuat 2.700 de perchezitii fara autorizatii judiciare, care au condus la deschiderea doar a doua informatii judiciare in legatura cu acte teroriste.

Pe tot parcursul anului, ele au initiat actiuni impotriva unor persoane acuzate de „apologie a terorismului”, o infractiune definita in termeni vagi.

Intr-un numar de cazuri, aceste actiuni constituie in mod clar o incalcare a libertatii de exprimare.

Multe alte guverne au inabusit societatea civila, au atacat dreptul la respectarea vietii private si dreptul la libertatea de exprimare, pe care le-au prezentat ca fiind contrare securitatii nationale, ordinii publice si „valorilor nationale”.

Ultima oră
00:08 - Alexandru Rafila: PSD nu poate să aibă doar Ministerul Sănătății într-un moment atât de greu. Ar fi boicotat de Dan Vîlceanu. Cum să rezolvi o criză fără să ai resurse?
00:05 - Lora nu mai poate să facă fața emoțiilor: „A murit cu mine”
23:59 - Alexandru Rafila (PSD) cere o lună de „solidaritate națională” împotriva pandemiei: Dacă ne ținem serios de treabă, putem obține imunitatea colectivă spre sfârșitul anului
23:57 - Emma Raducanu, elogiată de către Simona Halep: „Poate să intre în top 10 WTA foarte repede”. Ce i-a atras atenția în mod special fostului lider mondial
23:40 - Marea Britanie: Supermarketurile ascund rafturile goale cu poze cu legume și fructe. „Mmmm, fotografii delicioase cu sparanghel” (FOTO)
23:40 - Alexandru Cicâldău, gol pentru Galatasaray în derby-ul cu Beșiktaș. Internaționalul român a reușit o performanță fără precedent după decembrie 2015 (FOTO, VIDEO)
23:27 - Cosmin Natanticu, pus în fața unei alegeri decisive. Eliza: „Mi s-au promis lucruri și nu s-au mai întâmplat”
23:15 - Pepe, din nou îndrăgostit. A fost surprins de paparazzi cu noua iubită și noul bolid de lux (FOTO)
23:07 - Octavian Jurma: Agresivitatea bolii în ultima vreme face medicii și specialiștii în boli infecțioase să suspecteze că am putea avea de-a face în România cu o nouă variantă Delta (VIDEO)
23:02 - Haos după impunerea certificatului verde COVID pentru accesul în instituții: „Mi-a spus să depun online. Ce e aia?“