Analiști londonezi: Exercițiile militare desfășurate de NATO și Rusia în ultimele luni ar indica începerea unui război

Analiști londonezi: Exercițiile militare desfășurate de NATO și Rusia în ultimele luni ar indica începerea unui război
Foto: bzi.ro

Un nou război ar fi pe cale să izbucnească, sunt de părere analiștii unei organizații londoneze.

Avertizarea directorului think tank-ului European Leadership Network (ELN), Ian Kearns, vine ca urmare a întețirii exercițiilor militare desfășurate de NATO și Rusia în ultimele luni.

„De la începutul crizei din Ucraina, s-a înregistrat o intensificare a exercițiilor și o creștere a sferrei acestora de acțiune”, a spus directorul de cercetare din cadrul ELN, Lukasz Kulesa.

Studiul ELN a analizat două exerciții militare majore desfășurate în acest an de Rusia și NATO. Rezultatul este că „Rusia se pregătește pentru un conflict cu NATO, iar NATO se pregătește pentru o posibilă confruntare cu Rusia”, iar exercițiile „pot alimenta nesiguranța” și pot crește riscul „întâlnirilor militare periculoase”, notează ziare.com.

Relațiile dintre Rusia si Occident s-au deteriorat de la anexarea Crimeii de catre Moscova anul trecut. Studiul ELN arată că NATO plănuiește aproximativ 270 de exerciții în acest an, în timp ce Rusia a anunțat deja 4.000 de acțiuni la toate nivelurile.

Exercițiile din luna martie ale Rusiei au implicat 80.000 de militari și 12.000 de vehicule, în timp ce operațiunile NATO din luna iunie au mobilizat 15.000 de persoane din 19 state membre și din 3 state partenere.