Analiză NY Times: România ar putea deveni o putere energetică în regiune

Analiză NY Times: România ar putea deveni o putere energetică în regiune
CNE Cernavodă. Foto: Nuclearelectrica

Potrivit unei analize realizate de New York Times, România ar putea deveni o putere energetică în regiune. Jurnaliștii americani au adus în discuție centrala nucleară de la Cernavodă, dar și zăcămintele de gaze din Marea Neagră.

În același timp, aceștia avertizează că sistemul de impozitare din țara noastră reprezintă o provocare pentru investitorii din Statele Unite și alte țări occidentale, fiind cel mai dur din Europa. „Guvernul are reputația de a saluta investitorii străini cu taxe mari și reglementări dure”, se menționează în analiză.

România salută investitorii cu taxe mari și reglementări

Complexul nuclear de la Cernavodă a fost conceput în timpul regimului lui Nicolae Ceaușescu. Strategia acestuia a fost de a izola România de influența Uniunii Sovietice, generându-și propria sa electricitate. Cele două reactoare furnizează foarte ieftin aproximativ 20 la sută din energia electrică a României.

Complexul este deținut de Nuclearelectrica, companie controlată de stat, care plănuiește să cheltuiască până la 9 miliarde de euro pentru inițiative nucleare în cursul acestui deceniu, potrivit oficialilor români.

Cu toate acestea, investitorii străini vor întâmpina mai multe obstacole la noi în țară. Sistemul de impozitare din România e considerat cel mai dur din Europa, scrie autorul articolului, care vine cu exemplul Exxon Mobil. Luna trecută, compania și-a vândut pachetul de 50 la sută din proiectul Neptun Deep, prezentat drept cel mai mare zăcământ nou de gaze naturale din Uniunea Europeană.

În 2020, cu sprijinul administrației Trump, România a întrerupt negocierile cu China pentru finalizarea reactoarelor de la Cernavodă și a apelat la Washington ca principală sursă de sprijin nuclear.

Pentru o țară precum România, cu o forță de muncă bine pregătită și ieftină, spun experții, realizarea de echipamente pentru acest nou tip de reactor s-ar putea transforma într-o industrie de export.

Urmăriți B1TV.ro și pe