Andrzej Duda, președintele Poloniei, a fost testat pozitiv pentru COVID-19

Andrzej Duda, președintele Poloniei, a fost testat pozitiv pentru COVID-19
foto: Hepta.ro / Zuma Press / Mateusz Slodkowski

Președintele polonez Andrzej Duda a fost testat pozitiv pentru noul coronavirus, dar se simte bine, a anunțat Blazej Spychalski, ministrul pentru administrația prezidențială, sâmbătă, pe Twitter, potrivit Reuters.

Președintele Poloniei, testat pozitiv pentru COVID-19. Andrzej Duda se simte bine

„Președintele a fost testat, ieri, pentru prezența coronavirusului. Rezultatul s-a dovedit a fi pozitiv. Președintele este bine. Suntem în contact constant cu serviciile medicale relevante”, a afirmat Spychalski.

În vârstă de 48 de ani, președintele polonez Andrzej Duda, câștigătorul unui nou mandat la alegerile prezidențiale din 2020,are drept de veto în circuitul legislativ și este un aliat al naționaliștilor de la guvernare, partidul Lege și Justiție (PiS).

Depistarea lui Andrzej Duda cu COVID-19 vine în contextul în care Polonia se confruntă cu o resurgență a epidemiei – numărul zilnic de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 a atins un nou record negativ, vineri, când au fost anunțate peste 13.600 de îmbolnăviri nou confirmate. De asemenea, vineri, Ministerul Sănătății a raportat 153 de decese în rândul pacienților testați pozitiv, ceea ce a dus bilanțul total la 4.172.

În Polonia, chiar de sâmbătă, intră în vigoare noi restricții pentru prevenirea și limitarea răspândirii de SARS-CoV-2, inclusiv o închidere de cel puțin două săptămâni pentru restaurante și baruri. Totuși, jumătate din țară, inclusiv marile orașe și împrejurimile lor, se afla în „zona roșie” încă de sâmbăta trecută, astfel că populația din zonele respective este deja obligată să poarte mască în spațiile publice.

Totodată, premierul Morawiecki le-a cerut cetățenilor care pot lucra de la distanţă să o facă începând de săptămâna viitoare, iar persoanele cu vârstede peste 70 de ani au fost rugate să rămână acasă. În plus, demnitarul polonez a anunţat crearea unui „Corp de sprijin pentru seniori”, format din voluntari care vor ajuta vârstnicii cu aprovizionarea.

Odată cu implementarea noilor restricții, școlile primare vor fi parţial închise, cu excepţia primilor trei ani, pentru ceilalţi elevi şi pentru studenţi urmând ca lecțiile să se desfăşoare în sistem online. Piscinile și cluburile sportive vor fi și ele închise, iar restaurantele, cafenelele şi barurile vor putea vinde produse numai pentru consumaţie la domiciliu.

Orice adunare va fi limitată la maxim cinci persoane, nunţile vor fi suspendate, iar numărul persoanelor în magazine, în mijloacele de transport public şi biserici a fost redus semnificativ.

Premierul a asigurat că noile restricţii au fost elaborate în aşa fel încât „economia să funcţioneze mai rapid decât în primăvară”, când fusese instituit un lockdown.

Săptămâna trecută, Adam Niedzielski, ministrul Sănătăţii din Polonia, anunța că autoritățile vor avea „toleranţă zero” faţă de cei care încalcă restricţiile adoptate în contextul creșterii cazurilor de COVID-19 de pe teritoriul țării, scrie Cape Breton Post.

„Reguli mai aspre şi politici mai stricte vor sta la baza noii abordări. Nu este loc pentru egoism atunci când intrăm în sfera de securitate a altor oameni”, a anunțat ministrul polonez al sănătăţii.

Tags:
Ultima oră
23:57 - Afganistan: Talibanii au ucis patru bărbați şi le-au atârnat cadavrele în public. „Aceasta este pedeapsa pentru răpire”
23:36 - Cristian Tudor Popescu: La congresul PNL a fost reales Klaus Iohannis
23:19 - Marcel Ciolacu: Iohannis nu depășește nivelul de președinte al PNL. Congresul liberalilor, o rușine națională / Condițiile în care PSD va vota moțiunea de cenzură depusă de USR PLUS și AUR
22:56 - Florin Cîțu admite că are nemulțumiri față de unii miniștri / „S-ar putea să fie și profesioniști pentru unele ministere, din afara politicii”
22:40 - CNCAV: 16.734 de persoane, vaccinate anti-COVID-19 în ultima zi. Datele complete
22:23 - Lucian Bode: Nu USR PLUS stabilește premierul pe care-l dă PNL / Ce spune ministrul despre șansele revenirii USR PLUS în coaliția de guvernare (VIDEO)
21:50 - Vaslui: Copil de 5 ani, în stare gravă după ce s-a intoxicat cu o soluţie pentru deparazitarea oilor
21:41 - Dan Vîlceanu: Mai bine guvern minoritar decât o coaliție în care să nu fac absolut nimic / Cum vede ministrul funcționarea unui astfel de guvern fără a fi „ținut în brațe” de PSD (VIDEO)
21:14 - Florin Cîțu: De la 1 ianuarie şi pensii, şi alocaţii, toate cresc. Și salariul minim. Așa trebuie să se obişnuiască românii
20:49 - Rareș Bogdan: Pentru noi, opțiunea numărul 1 e USR PLUS. Cred că liderii USR vor discuta cu noi după congresul lor, căci înainte le va fi greu să recunoscă / Un guvern minoritar nu poate rezolva toate problemele (VIDEO)