Angela Merkel, Papa Francisc și Agenția ONU pentru Refugiați, printre favoriţii la Premiul Nobel pentru Pace

Angela Merkel, Papa Francisc și Agenția ONU pentru Refugiați, printre favoriţii la Premiul Nobel pentru Pace
Foto: frjohnpeck.com

Printre favoriții Premiului Nobel pentru Pace din acest an se numără Angela Merkel, Papa Francisc și Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați, dintr-un total de 273 de candidați, informează DPA, citată de Mediafax.

Kristian Berg Harpviken, directorul Institutului de Cercetări asupra Păcii din Oslo, s-a referit la un premiu legat de criza refugiaților și a vorbit despre cancelarul german ca fiind „autoritate morală într-un moment critic”.

„Cred că vorba despre acea combinaţie între autoritate morală şi în acelaşi timp, de a face faţă unei dileme dificile, care o face să merite premiul”, a declarat Kristian Berg Harpviken.

Acesta a mai precizat că Merkel a fost nominalizată de legislatorii germani pentru rolul ei în medierea unui acord de încetare a focului în Ucraina.

UNHCR, un dublu câştigător al acestui premiu, este un candidat puternic, potrivit unor istorici norvegieni, care administrează un website despre Premiul Nobel pentru Pace.

La rândul său, Papa Francisc ar putea fi laureat dacă se va decide să fie premiată dreptatea socială. Suveranul Pontif a fost nominalizat de membrul norvegian al Parlamentului Abid Raja, care a făcut referire la angajamentul papal privind dreptatea socială şi apărarea libertăţii religiilor.

Printre nominalizați se află și alte persoane și organizații care au condus campanii împotriva armelor nucleare.