Angela Merkel, ținta criticilor după ce a decis închiderea provizorie a frontierelor: “Basmul s-a terminat. Berlinul spunea că poate primi 800.000 de refugiați, iar acum cancelarul și-a schimbat politica spectaculos”

Angela Merkel, ținta criticilor după ce a decis închiderea provizorie a frontierelor: “Basmul s-a terminat. Berlinul spunea că poate primi 800.000 de refugiați, iar acum cancelarul și-a schimbat politica spectaculos”

Politica Angelei Merkel în privința imigranților i-a adus acesteia nenumărate critici. După ce inițial a susținut că aceștia trebuie primiți și integrați în Europa, cancelarul, vâzând că nu mai face față valului de refugiați, și-a schimbat opinia radical. Astfel, Cancelara a decis închiderea provizorie a frontierelor, desființând practic Spațiul Schengen.

Primii care au speculat situația cu care se confruntă acum Merkel este premierul maghiar, Viktor Orban. Acesta a spus încă de la începutul afluxului de imigranți că Eruopa nu este pregătită să facă față unui val atât de mare de persoane.

Și fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a reacționat la schimbarea politciii Berlinului cu priire la această criză.

“Germania este cea care restabilește controalele în condițiile în care în urmă cu câteva săptămâni doamna Merkel a afimat că vrea să primească 800.000 de refugiați. Afăcut-o fără să-și consulte partenerii, fără să-și consulte vecinii, fără să-și facă griji în privința consecințelor”, a spus ironic Sarkozy.

Și presa internațională a sesizat întoarcerea la 180 de grade a cancelariului german, notează hotnews.

“Basmul s-a terminat”, scrie Der Spiegel, explicând într-un editorial că Germania nu mai face față refugiaților, capacitatea maximă de cazare a capitalei Bavariei, München, au fost atinse.

Dar în chestiunea refugiaților „cancelarul nu a fost niciodată nevoit să-și schimbe politica atât de spectaculos. Trebuie să admită că a evaluat mai prost ca niciodată situația din punct de vedere politic”, scrie luni cotidianul Suddeutsche Zeitung.

Și în politica internă au existat discuții cu privire la imigranții primiți cu brațele deschide de conduicerea Germaniei.

„Sunt necesare măsuri eficiente pentru a stopa afluxul” deoarece limitele „sunt atinse”, a avertizat în week-end ministrul Transporturilor, Alexander Dobrindt, membru al CSU.

Disensiuni au aparut chiar și în cadrul CDU. Unul dintre responsabilii partidului, Jens Jahn, a apreciat că politica de deschidere „încurajeazaă” refugiații să „ia drumul Germaniei”.

Pentru al doilea week-end consecutiv, Munchenul s-a confruntat cu sosirea a aproape 20.000 de migranți, unii dintre ei dormind sub cerul liber.

„În aceste condiții, se pune cu tărie întrebarea dacă politica germană asupra refugiaților a fost concepută cu dorința de a ajunge la un obiectiv clar”, scrie cotidianul conservator Die Welt.