Arabia Saudită: O femeie, arestată pentru că și-a condus mașina

Arabia Saudită: O femeie, arestată pentru că și-a condus mașina
Autoritățile saudite au arestat, duminică, o activistă pentru drepturile femeilor care a postat pe internet un film în care conducea o mașină, ca mod de protest împotriva legilor care nu permit femeilor să...

Autoritățile saudite au arestat, duminică, o activistă pentru drepturile femeilor care a postat pe internet un film în care conducea o mașină, ca mod de protest împotriva legilor care nu permit femeilor să șofeze în Arabia Saudită, potrivit Reuters.

Filmulețul postat pe YouTube, joi, care a strâns până acum peste 500.000 de vizionări, o arată pe Manal Alsharif, care a învățat să conducă în SUA, la volanul mașinii sale în provincia Khobar din estul regatului.

“Poliția a arestat-o la 3 dimineața”, a declarat Maha Taher, o altă activistă care a promovat mișcarea pentru dreptul femeilor de a conduce autoturisme.

Purtătorul de cuvânt al poliției din zonă a refuzat să comenteze, iar purtătorul de cuvânt al ministerului de Interne nu a fost disponibil pentru declarații.

Activistă pentru drepturile femeilor arestată pentru șofat!

Embed: " />

Arabia Saudită este o monarhie absolută care nu tolerează nicio formă de dizidență și impune respectarea unei versiuni aspre a Islamului. Poliția religioasă patrulează străzile orașelor pentru a asigura separarea între bărbați și femei.

Femeile din această țară nu au voie să șofeze, dar nici să părăsească țara fără aprobarea soțului, tatălui, unui frate sau a fiului.

Campania lansată de Alsharif viza încurajarea femeilor să șofeze în baza unor permise de conducere obținute în străinătate.

Deși nu există o lege scrisă care să interzică femeilor să conducă autovehicole, legea saudită prevede că cetățenii țării trebuie să folosească carnete de conducere locale. Permisele de conducere nu se eliberează și pentru femei, astfel încât este practic ilegal ca femeile să șofeze.