Arestare importantă legată de scandalul Wirecard. Un apropiat al lui Jan Marsalek, unul dintre liderii controversatei companii din Germania, a fost arestat în Singapore, informează Vindobona.
Polițiștii l-au reținut pe Briton Henry O’Sullivan, considerat un om-cheie în afacerea murdară Wirecard. El l-ar fi ajutat pe Marsalek să ascundă sume uriașe de bani, de ordinul milioanelor de euro. O’Sullivan este anchetat pentru sprijinire și instigare la deturnarea activelor Wirecard, plasat în fruntea unei lungi liste de suspecți.
O’Sullivan a fost arestat luni, iar miercuri a fost audiat. El a declarat că a ajutat autoritățile cu ancheta și prin intermediul avocatului său cere eliberarea pe cauțiune. Decizia a fost amânată pentru data de 8 septembrie.
Henry O’Sullivan nu s-a aflat întâmplător în Singapore. Alături de Marsalek și alți asociați au fost implicați în activități de fraudă prin intermediul unei companii din statul asiatic. De asemenea, în atenția procurorilor se mai află și alte state, precum Filipine, în care afacerea Wirecard a mai avut activități dubioase.
În 2020, Markus Braun, fostul președinte Wirecard și fondator al companiei de plăți online a fost arestat, alături de alți doi directori, printre care și Jan Marsalek.
Scandalul a fost declanşat de descoperirea unei posibile fraude contabile de 1,9 miliarde de euro, care a condus la insolvenţa acestei societăţi. Fraudele au început din anul 2015, a arătat o anchetă a Parchetului din Munchen.
Totul a început după ce șefii companiei au decis să „umfle” bilanțul. Astfel, au încercat să facă serviciul Wirecard mai atrăgător pentru clienți și investitori, prin inventarea de încasări. De fapt, compania înregistra pierderi, potrivit Parchetului din Munchen. De asemenea, s-a mai descoperit că peste 3 miliarde de euro, sume virate de companii străine, inclusiv bănci din Germania și Japonia, ar fi dispărut într-un mod subit.
Markus Braun, fondator și președinte Wirecard a fost arestat în iunie 2020 pentru falsificarea bilanțului, eliberat apoi pe cauțiune și încarcerat din nou în iulie, la fel ca ceilalți doi directori.
Scandalul Wirecard a reprezentat o puternică lovitură pentru autoritățile germane, care au promis o reformă a organismelor de reglementare, după ce s-a demonstrat că au grave lacune.
Cancelarul Angela Merkel, care a făcut lobby în China pentru serviciul de plăți online Wirecard și ministrul de Finanțe Olaf Scholz au fost audiați în Budestag, în cadrul anchetei care a avut drept obiectiv principal motivul pentru care autoritățile de reglementare germane nu au reușit să identifice unul dintre cele mai grave cazuri de fraudă corporativă din țară și să ia măsuri pentru prevenirea acesteia.