Arestare importantă în dosarul Wirecard. Afacerea murdară care a umilit autoritățile din Germania încă se află în atenția procurorilor

Arestare importantă în dosarul Wirecard. Afacerea murdară care a umilit autoritățile din Germania încă se află în atenția procurorilor
Foto: Hepta - DPA Images / Wolfgang Kumm

Arestare importantă legată de scandalul Wirecard. Un apropiat al lui Jan Marsalek, unul dintre liderii controversatei companii din Germania, a fost arestat în Singapore, informează Vindobona.

Polițiștii l-au reținut pe Briton Henry O’Sullivan, considerat un om-cheie în afacerea murdară Wirecard. El l-ar fi ajutat pe Marsalek să ascundă sume uriașe de bani, de ordinul milioanelor de euro. O’Sullivan este anchetat pentru sprijinire și instigare la deturnarea activelor Wirecard, plasat în fruntea unei lungi liste de suspecți.

O’Sullivan a fost arestat luni, iar miercuri a fost audiat. El a declarat că a ajutat autoritățile cu ancheta și prin intermediul avocatului său cere eliberarea pe cauțiune. Decizia a fost amânată pentru data de 8 septembrie.

Henry O’Sullivan nu s-a aflat întâmplător în Singapore. Alături de Marsalek și alți asociați au fost implicați în activități de fraudă prin intermediul unei companii din statul asiatic. De asemenea, în atenția procurorilor se mai află și alte state, precum Filipine, în care afacerea Wirecard a mai avut activități dubioase.

Cum a început scandalul Wirecard

În 2020, Markus Braun, fostul președinte Wirecard și fondator al companiei de plăți online a fost arestat, alături de alți doi directori, printre care și Jan Marsalek.

Scandalul a fost declanşat de descoperirea unei posibile fraude contabile de 1,9 miliarde de euro, care a condus la insolvenţa acestei societăţi. Fraudele au început din anul 2015, a arătat o anchetă a Parchetului din Munchen.

Totul a început după ce șefii companiei au decis să „umfle” bilanțul. Astfel, au încercat să facă serviciul Wirecard mai atrăgător pentru clienți și investitori, prin inventarea de încasări. De fapt, compania înregistra pierderi, potrivit Parchetului din Munchen. De asemenea, s-a mai descoperit că peste 3 miliarde de euro, sume virate de companii străine, inclusiv bănci din Germania și Japonia, ar fi dispărut într-un mod subit.

Markus Braun, fondator și președinte Wirecard a fost arestat în iunie 2020 pentru falsificarea bilanțului, eliberat apoi pe cauțiune și încarcerat din nou în iulie, la fel ca ceilalți doi directori.

Scandalul Wirecard a reprezentat o puternică lovitură pentru autoritățile germane, care au promis o reformă a organismelor de reglementare, după ce s-a demonstrat că au grave lacune.

Cancelarul Angela Merkel, care a făcut lobby în China pentru serviciul de plăți online Wirecard și ministrul de Finanțe Olaf Scholz au fost audiați în Budestag, în cadrul anchetei care a avut drept obiectiv principal motivul pentru care autoritățile de reglementare germane nu au reușit să identifice unul dintre cele mai grave cazuri de fraudă corporativă din țară și să ia măsuri pentru prevenirea acesteia.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
12:35 - Daniel Craig spune că a fost „dificil” să accepte nivelul de faimă pe care i l-a adus rolul lui James Bond
12:33 - Dominic Fritz: USR va face parte dintr-un Guvern care își asumă reforme, sau nu va face parte din Guvern. Trebuie să fie clar că această guvernare își asumă inclusiv o reformă a serviciilor (VIDEO)
12:24 - Alexandru Muraru (PNL): Livrarea de reforme, un test major pentru coaliția PNL-PSD-USR-UDMR / Ar fi o mare vulnerabilitate să nu avem candidat comun la prezidențiale (VIDEO)
12:23 - Mașină lovită de tren în zona Poliției Bacău! O persoană transportată de urgență la spital
12:23 - Liderul Iranului, Ali Khamenei, susține Statele Unite și Israelul sunt principalii vinovați pentru căderea regimului președintelui sirian
12:01 - Tanczos Barna: UDMR va rămâne vocea rațiunii în aceste negocieri. Coaliția în patru este cea mai dificilă soluție, dar poate să fie cea mai bună și stabilă / Avem nevoie de un candidat unic / Susținem adevărata reformă a statului (VIDEO)
11:51 - TIR în valoare de 100.000 de euro din Polonia, descoperit la vama Nădlac II. Ce au descoperit polițiștii de frontieră
11:50 - O grupare care a furat din magazine bunuri de aproape 5 milioane de euro, din care făceau parte trei români, arestată în Marea Britanie
11:42 - Cristina Prună: Rolul USR în coaliția cu PSD, PNL și UDMR va fi acela de garant al implementării reformelor / Trebuie reduse cheltuielile statului, nu crescute taxele (VIDEO)
11:30 - Lucian Romașcanu: USR trebuie să își reseteze puțin discursul public. Eu îmi mențin părerea – și nu dau nume – că un partid democratic trebuie să rămână în opoziție (VIDEO)