Politologul Armand Goșu: „Maia Sandu a curățat toată partea de centru și partea dreaptă a spectrului politic din Republica Moldova”

Politologul Armand Goșu: Maia Sandu a curățat toată partea de centru și partea dreaptă a spectrului politic din Republica Moldova
Președinta Maia Sandu, votând la o secție de votare din Chișinău, la alegerile generale anticipate din Republica Moldova, în 11 iulie 2021. Foto: Hepta.ro / Sputnik / Alexey Maishev

Victoria categorică a PAS în alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova indică faptul că electoratul s-a orientat către occident, consideră analistul politic Armand Goșu, în emisiunea Actualitatea cu Tudor Mușat. Acesta a subliniat caracterul excepțional al rezultatului alegerilor, mai ales că este vorba despre alegeri parlamentare, nu prezidențiale unde scena politică este mai personalizată:

“Cred că votul de duminică confirmă faptul că electoratul a decis orientat către vest, forme care să trăiască ca în occident, vrea ca Moldova să devină parte a lumii civilizate.

Practic, Maia Sandu a fost plebiscitată dac vă uitați pe rezultatele din diverse țări occidentale. Nu poți să iei peste 80% în alegeri parlamentare, nu vorbim despre alegeri prezidențiale.

Deci este vorba despre o disperare aproape cu care cetățenii Republicii Moldova cu mult entuziasm, pe care mulți dintre noi e greu să ni-l explicăm, s-au urcat în avioane au mers sute de kilometri cu mașina la alegeri anticipate parlamentare, nu prezidențiale, unde s epersonifică mult mai bine”, susține Armand Goșu.

Acesta a explicat că victoria de duminică se datorează atât Maiei Sandu, cât și echipei care au făcut-o să fie credibilă în ochii electoratului:

“Sunt convins că e mai mult decât un transfer de popularitate, e vorba de echipa Maiei Sandu care a fost o echipă cu tineri, credibilă și care a reușit să mobilizeze și să facă electoratul să creadă în ea. Lucrurile astea nu s-au întâmplat foarte des. Am mai văzut în 2009 un entuziasm uriaș, așteptări enorme. Acum iar entuziasm uriaș, așteptări enorme.

Scorurile partidelor proeuropene au fost mult mai modeste. Maia Sandu cu PAS-ul a curățat toată partea de centru și partea dreaptă a spectrului politic din Republic Moldova. E atipic în Republica Moldova ca pe partea dreaptă proeuropeană să ai un partid puternic.

Partea stângă era cunoscută pentru simplitate, faptul că aveai un lider carismatic în spatele căruia se încolonau toate partidele și liderii ceva mai mic. E vorba în primul rând de Maia Sandu. S-a dus ca un crucișător și a tras tot după partea dreaptă. A scufundat niște partide care erau o bărcuță de 5-6%”, a mai precizat Armand Goșu.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Urmăriți B1TV.ro și pe