Armata rusă își consolidează controlul asupra Donbasului, avertizează Pentagonul

Armata rusă își consolidează controlul asupra Donbasului, avertizează Pentagonul
Armata rusă își consolidează controlul asupra Donbasului. Foto: Hepta/Sputnik / Alexey Kudenko.

SUA a avertizat că, în ciuda succesului armatei ucrainene la Harkov, armata rusă își consolidează controlul asupra Donbasului și sudului țării, motiv pentru care războiul ar putea să se prelungească.

Un oficial de rang înalt de la Departamentul Apărării a declarat că forțele ruse se confruntă în continuare cu probleme de logisitică. În același timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că în Donbas este „iadul” și că forțele ruse au distrus complet regiunea.

Pentagon: Va fi dificil ca Rusia să fie scoasă din Donbas

Un oficial american a susținut că soldații ucraineni nu se confruntă cu probleme pe câmpul de luptă, însă rușii au la dispoziție „o parte importantă a capacităţilor pe care le-au acumulat din toamnă la frontiera Ucrainei”.

„Noi vom rămâne foarte prudenţi în previziunile noastre”, anunţă el.

„Suntem absolut hotărâţi să facem totul pentru a-i ajuta pe ucrainenei să se apere, inclusiv formându-i pentru a folosi capacităţi pe care li le furnizăm”, anunţă acest oficial de rang înalt care a cerut protecţia anonimatului.

„Ei (ucrainenii) se comportă foarte bine pe câmpul de luptă, nu au probleme de coeziune, nu au probleme de comandament, logistica li aprovizionarea lor sunt cu adevărat istorice”, evaluează el.

„Însă ruşii au în continuare la dispoziţie o parte importantă a capacităţilor pe care le-au acumulat din toamnă la frontiera Ucrainei”, subliniază acest oficial, potrivit news.ro.

Zelenski: „Acolo este iadul”

Zelenski a spus că, în timp ce forțele ucrainene continuă să elibereze regiunea Harkov la est de Kiev, Rusia încearcă să exercite și mai multă presiune în Donbas, care se află în partea de sud-est a Ucrainei.

„Acolo este iadul – și asta nu este o exagerare”, a spus el într-o înregistrare video, adăugând că 12 persoane au fost ucise în „bombardamentul brutal și absolut fără sens” de la Severodonețk de joi.

„Bombardarea şi atacarea altor oraşe, loviturile aeriene şi cu rachete ale armatei ruse – toate acestea nu sunt doar lupte în timpul războiului. Aceasta este o încercare deliberată şi criminală de a ucide cât mai mulţi ucraineni. Distrugeţi cât mai multe case, facilităţi sociale şi întreprinderi. Acesta este ceea ce va califica genocidul asupra poporului ucrainean şi pentru care ocupanţii vor fi cu siguranţă aduşi în faţa justiţiei”, a adăugat el.

Urmăriți B1TV.ro și pe