Zelenski, despre situația din Donbas: „Acolo este iadul. Aceasta este o încercare deliberată şi criminală de a ucide cât mai mulţi ucraineni”

Zelenski, despre situația din Donbas: „Acolo este iadul. Aceasta este o încercare deliberată şi criminală de a ucide cât mai mulţi ucraineni”
Volodimir Zelenski, mesaj către ucraineni: „Donbasul ucrainean rezistă cu fermitate/ Eroii noștri își păstrează pozițiile în Severodonețk”. Sursă foto: Hepta - Zuma Press / Ukraine Presidency

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat, vineri noapte, că forțele ruse au „distrus complet” regiunea industrială Donbas și că încearcă să ucidă cât mai mulți ucraineni.

Zelenski a spus că, în timp ce forțele ucrainene continuă să elibereze regiunea Harkov la est de Kiev, Rusia încearcă să exercite și mai multă presiune în Donbas, care se află în partea de sud-est a Ucrainei.

Zelenski: „Acolo este iadul”

„Acolo este iadul – și asta nu este o exagerare”, a spus el într-o înregistrare video, adăugând că 12 persoane au fost ucise în „bombardamentul brutal și absolut fără sens” de la Severodonețk de joi.

„Bombardarea şi atacarea altor oraşe, loviturile aeriene şi cu rachete ale armatei ruse – toate acestea nu sunt doar lupte în timpul războiului. Aceasta este o încercare deliberată şi criminală de a ucide cât mai mulţi ucraineni. Distrugeţi cât mai multe case, facilităţi sociale şi întreprinderi. Acesta este ceea ce va califica genocidul asupra poporului ucrainean şi pentru care ocupanţii vor fi cu siguranţă aduşi în faţa justiţiei”, a adăugat el, preluat de G4Media.

Totodată, președintele ucrainean a subliniat că a început primul proces din Ucraina împotriva unui criminal de război rus: „Şi se va încheia cu restabilirea deplină a justiţiei în cadrul tribunalului internaţional. Sunt sigur de asta. Îi vom găsi şi îi vom aduce în faţa justiţiei pe toţi cei care dau şi execută ordine penale”.

A început primul proces pentru crime de război după invazia rusă

Miercuri, justiția ucraineană a început primul proces pentru crime de război după invazia rusă, declanșată pe 24 februarie. Soldatul Vadim Şişimarin, în vârstă de 21 de ani, este acuzat că a împușcat un civil la patru zile după începerea invaziei.

Acesta a împușcat un bărbat de 62 de ani care merge pe o bicicletă în satul Ciupohovka din regiunea Sumy, la aproximativ 300 de kilometri de Kiev. Bărbatul a fost ucis pe 28 februarie, iar trupul său a rămas pe marginea drumului.

Şişimarin, parte a unei divizii de tancuri din regiunea Moscovei, a fost ulterior luat prizonier, deși detaliile despre cum s-a întâmplat acest lucru rămân neclare. Acesta riscă 10 până la 15 ani de închisoare pentru fapta sa.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
01:22 - Stelian Tănase, despre cum ajută occidentalii Ucraina: Sunt buni de gură, birocrația se mișcă a dracului de greu. Macron nu e Macron, e Micron, un papagal care nu înțelege că Putin vrea refacerea Imperiului Rus (VIDEO)
00:34 - Stelian Tănase: Știu pe surse că e o decizie și la PNL, și la PSD ca, înainte cu un an de alegeri, să rupă coaliția. La unul din cele două partide au hotărât deja să plece (VIDEO)
23:52 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Ce trebuie să facem când suntem ținta unui atac energetic (VIDEO)
23:22 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Tipuri de atacuri energetice și cum se manifestă ele (VIDEO)
22:54 - Anunț surprinzător din Ungaria: Digi Sport 1, 2 și 3 nu vor mai fi disponibile de la 1 iulie
22:37 - Stelian Tănase: PNL așteaptă tot de la Cotroceni. Dacă Iohannis doarme, și siesta la el e o religie, nu se întâmplă nimic / Pe sub masă, PNL și PSD se înțeleg perfect, își impart prada (VIDEO)
22:01 - Ştefan Petreuş, din grupul Frații Petreuș, a murit la 82 de ani. „Ne rămân muzica lor excepţională şi dragostea lor pentru folclorul maramureşean” (VIDEO)
21:36 - Emilia Șercan: Nicolae Ciucă a reușit în instanță să blocheze analiza tezei sale de doctorat. Și-a făcut astfel un mare deserviciu, căci ne-a confirmat tuturor că teza e plagiată (VIDEO)
21:20 - Cacealma rusească: primarii occidentali au vorbit cu un fake al primarului din Kiev
21:03 - Dieta-minune: Cum a reușit Nicoleta Luciu să slăbească 35 de kilograme în doar două luni