Armata Rusiei monitorizează USS Arleigh Burke la Marea Neagră. Distrugătorul american a venit pentru o patrulă de rutină „alături de aliații din NATO și de partenerii din regiune”

Armata Rusiei monitorizează USS Arleigh Burke la Marea Neagră. Distrugătorul american a venit pentru o patrulă de rutină „alături de aliații din NATO și de partenerii din regiune”
Foto simbol: Hepta.ro / Abaca Press / ABACA

Armata Federației Ruse monitorizează distrugătorul american dotat cu rachete ghidate USS Arleigh Burke, care a intrat în Marea Neagră pentru a patrula alături de aliații din NATO, susține agenția rusă de presă TASS, citând surse din Ministerul rus al apărării, transmite Reuters.

Distrugătorul american USS Arleigh Burke, monitorizat de armata Rusiei la Marea Neagră

Manevra vine într-un moment de mari tensiuni în regiune, cu Rusia, Ucraina și NATO desfășurând toate exerciții militare în ultimele săptămâni.

Flota a 6-a a SUA a precizat că Arleigh Burke a intrat în Marea Neagră pentru o patrulă de rutină.

În ziua precedentă, Federația Rusă anunța că a desfășurat un exercițiu militar care a implicat avioane și nave.

„Cât timp este în Marea Neagră, nava va opera alături de aliații din NATO și de partenerii din regiune, lucrând împreună pentru a asigura securitatea și stabilitatea pe această vitală cale de navigație internațională”, a fost mesajul transmis de Flota a 6-a americană.

Ucraina și-a întors privirea către Occident și a ieșit de pe orbita Moscovei în anul 2014, când președintele pro-rus de la acea vreme a fost îndepărtat prin proteste masive de stradă. Kievul nu este membru NATO, dar se bucură de sprijin de la Washington.

Misiunea desfășurată de Arleigh Burke vine după una similară pe care a efectuat-o USS Mount Whitney în Marea Neagră la începutul lunii. Chiar și nava americană de comandă fusese monitorizată îndeaproape de marina rusă.

Bogdan Aurescu (MAE): România și Polonia, preocupate de desfășurările amenințătoare de forțe rusești în proximitatea Ucrainei și la Marea Neagră

Șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, a avut în această săptămână consultări politice cu omologul său polonez, Zbigniew Rau, context în care atrăgea atenția că România și Polonia sunt preocupate „de desfășurările amenințătoare de forțe rusești în proximitatea Ucrainei și la Marea Neagră”.

„Este (…) un moment foarte bun să discutăm și despre situația de securitate de la frontierele Ucrainei. Suntem preocupați – România și Polonia – de desfășurările amenințătoare de forțe rusești în proximitatea Ucrainei și la Marea Neagră. Și am expus fiecare, în detaliu, evaluările de securitate ale țărilor noastre, care coincid în foarte mare parte. De asemenea, am discutat despre măsurile pe care le putem lua la nivel NATO”, declara ministrul român al Afacerilor Externe.

Ultima oră
14:12 - Lovitură pentru Celentano în Las Fierbinţi. Cui a vrut Pro TV, de fapt, să-i distribuie rolul!
14:11 - Bogdan Aurescu, reacție fermă la declarația lui Serghei Lavrov: Poziția Rusiei despre scutul antirachetă din România, complet eronată. Sistemul de apărare antirachetă al NATO, strict defensiv
13:54 - Încă un caz suspect de infectare cu varianta Omicron, în județul Vaslui: „Acum așteptăm de la București rezultatul secvențierii”
13:47 - O concurentă de la SuperStar a ridicat publicul și juriul în picioare: „Ești o amazoană! Ești frica mea!”
13:35 - Anunțul lui Alexandru Rafila, despre redenumirea certificatului verde: „Este o rugăminte și de la Comisia Europeană” (VIDEO)
13:26 - Ministrul Sănătății îndeamnă la echilibru. Alexandru Rafila: Este foarte greu să vii în acest moment să discuți despre obligativitatea vaccinării. Informarea și dezvoltarea spiritului de responsabilitate, cea mai bună soluție (VIDEO)
13:22 - Gândește flexibil, nu pozitiv, pentru a scăpa de stările depresive
13:15 - Guvernul pregătește certificatul COVID pentru locul de muncă și accesul în biserici. Nicolae Ciucă: „Sperăm ca până la finalul anului să avem această lege” (VIDEO)
13:12 - România are peste 500 de paturi ATI disponibile pentru pacienții bolnavi de COVID-19. Sunt internate 1.076 persoane în stare gravă
13:07 - Nicolae Ciucă, după întâlnirea cu reprezentanții cultelor: Este o modalitate de dialog pe care o vom continua și cu ceilalți reprezentanți ai societății civile (VIDEO)