Armata siriană a atacat un oraș în apropiere de Damasc: 100 de persoane au fost ucise în violențele de joi

Armata siriană a atacat un oraș în apropiere de Damasc: 100 de persoane au fost ucise în violențele de joi
Trupe și tancuri ale armatei siriene au atacat un oraș liniștit situat în apropiere de capitala Damasc joi, încercând să nimicească opoziția față de președintele Bashar al-Assad, al cărui efort de a se...

Trupe și tancuri ale armatei siriene au atacat un oraș liniștit situat în apropiere de capitala Damasc joi, încercând să nimicească opoziția față de președintele Bashar al-Assad, al cărui efort de a se menține la putere a târât țara într-un război civil tot mai sângeros.

Elicoptere și focuri de artilerie au lovit orașul sunit Daraya timp de 24 de ore, ucigând 15 persoane și rănind 150, înainte ca soldații să pătrundă în localitate și să facă razii în case, au declarat surse ale opoziției, citate de Reuters.

În jur de 100 de persoane, dintre care 59 de civili, au fost ucise joi în violențe care au avut loc pe tot cuprinsul țării, conform grupului de opoziție Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului. Alte aproximativ 200 au fost ucise miercuri.

Rezistența a fost mică față de forțele lui Assad care se îndreptau spre centrul orașului Daraya, aflat la marginea de sud vest a Damascului. Activiștii din Damasc au spus că se pare că rebelii înarmați plecaseră deja.

„Folosesc bombe cu mortar pentru a elibera fiecare sector. Apoi pătrund în el, în timp ce se deplasează către centru,” a povestit Abu Zeid, un activist, vorbind prin telefon dintr-o zonă în apropiere de Daraya.

Armata lui Assad i-a îndepărtat pe insurgenți din cea mai mare parte a zonelor pe care cei din urmă le-au capturat după ce o bombă a ucis patru oficiali de top pe 18 iulie. Dar rebelii s-au întors, regrupându-se fără a înfrunta armata în bătălii importante.

Raiduri militare punitive și execuții sumare par a fi un răspuns al lui Assad, el încercând să păstreze controlul asupra Damascului și a importantului centru comercial Alep, din nordul țării, conform surselor de opoziție.

Tancuri și trupe au atacat suburbia Mouadamiya din sud vestul Damascului luni și marți, ucigând 86 de persoane, jumătate dintre ei cu sânge rece, au mai spus opozanții lui Assad.

Afirmația este greu de verificat, din cauza frâielor statului assupra mediei independente. Liderii sirieni declară că se luptă cu „teroriști înarmați” susținuți de națiunile vestice și arabe din Golf, care încearcă să în îndepărteze de la putere pe Assad pentru rezistența față de Israel și SUA.

Ultima oră
00:06 - Fost ministru francez al justiției, inculpat pentru corupție și abuz de putere: Rachida Dati e cercetată pentru activitatea sa de avocat al Renault în vremea lui Carlos Ghosn, când era și eurodeputată
00:00 - Medicul Adrian Marinescu, despre a treia doză de vaccin anti-COVID: Să putem lua în calcul noile mutații
23:54 - Premierul Florin Cîțu: “Dacă mai e nevoie ne vom mai vaccina o dată”
23:20 - Valeriu Gheorghiță, despre eșecul campaniei de vaccinare: Cred că vorbim despre o problemă sistemică. Ține de încrederea populației în autorități și de educație
23:04 - Florin Cîțu: PNRR va fi aprobat în septembrie. Primii bani ar putea veni în noiembrie, dar anumite proiecte ar putea începe mai devreme cu resurse de la buget și decontăm din PNRR
23:03 - Premierul Cîţu, despre afirmația ministrului Sportului la adresa Anei Maria Popescu: A fost un comentariu nefericit
22:35 - Valeriu Gheorghiță, despre valul 4 al pandemiei: Cifrele arată bine, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să fim preocupați sau să nu luăm în serios toată această situație
22:26 - Valeriu Gheorghiță: Vorbim de un val 4 în majoritatea țărilor europene. Sunt analizate pe de o parte măsuri de motivare pentru vaccinare, iar pe de altă parte e luat în calcul un pachet de restricții (VIDEO)
22:12 - Valeriu Gheorghiță: „Este o prioritate să creștem numărul persoanelor vaccinate cu prima schemă”
22:00 - Florin Cîțu, despre declarația lui Ludovic Orban privind neatingerea țintei de vaccinare: M-a mâhnit