Armata SUA a creat un robot care ar putea fi eficient contra epidemiei de Ebola

Armata SUA a creat un robot care ar putea fi eficient contra epidemiei de Ebola
Foto: rowanoathkeepers.com

Armata americană a creat o nouă „armă” distrugătoare de microbi, care ar putea fi utilizată contra virusului Ebola, sub forma unui robot pe patru roţi care poate să dezinfecteze o cameră în doar câteva minute, cu ajutorul razelor ultraviolete.

Versiune mai înaltă şi mai subţire a celebrului R2D2 din franciza „Războiul stelelor”, robotul Xenex este deja utilizat de trei centre medicale militare şi de peste 250 de spitale americane pentru a distruge agenţii patogeni.

Xenex trimite 1,5 impulsuri pe secundă într-un perimetru de trei metri, relatează AFP.

Acest robot foloseşte xenon, un gaz netoxic, pentru a genera raze ultraviolete care eradichează microbii mai repede şi mai eficient decât o echipă umană de curăţare, au subliniat medicii şi experţii americani.

Lumina ultravioletă este folosită deja de mai multe decenii ca metodă de curăţare, dar noul robot funcţionează cu xenon, un gaz mai ecologic decât becurile cu vapori de mercur, care au o acţiune mai lentă şi sunt toxice, afirmă Xenex Disinfection Service, care fabrică aceste aparate de ultimă generaţie.

Oamenii de ştiinţă au subliniat că aceşti roboţi de curăţare reprezintă un exemplu de maşini autonome care ar putea să joace un rol crucial în lupta contra epidemiei de febră hemoragică care afectează Africa de Vest.

Tags: