”Ăsta e război!” Femeile din Polonia se pregătesc de grevă generală, după ce Tribunalul Constituțional a interzis avorturile aproape complet (VIDEO)

”Ăsta e război!” Femeile din Polonia se pregătesc de grevă generală, după ce Tribunalul Constituțional a interzis avorturile aproape complet (VIDEO)
Foto: Hepta - Zuma Press / Newspix/ABACA

Femeile din Polonia se pregătesc să intre în grevă generală, după ce Tribunalul Constituțional a interzis avorturile aproape în totalitate. Țara predominant catolică a intrat în a șaptea zi de proteste, după ce instanța a stabilit că sunt neconstituționale întreruperile de sarcină în cazul în care fetusul prezintă malformații. Odată cu intrarea în vigoare a dispoziției, avorturile nu se vor mai putea face decât dacă sarcina este rezultatul unui viol sau al unui incest ori dacă pune în pericol sănătatea și viața mamei. Polonia deja are una dintre cele mai stricte legislații în ceea ce privește avorturile.

Scandal în Parlamentul Poloniei pe tema legislației privind avorturile

Parlamentarii s-au contrat intens pe această temă, aleșii Opoziției afișând pancarte cu mesajele: „Ăsta e război!” și „Rușine!”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

De cealaltă parte, Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului de guvernământ ultraconservator Lege și Justiție, a susținut că decizia Tribunalului Constituțional poate fi întoarsă.

Kaczynski, care ocupă funcția de vicepremier, dar e considerat liderul de facto al Guvernului, a spus că protestele reprezintă o încercare de a „distruge” Polonia. El le-a cerut oamenilor să „apere” națiunea și Biserica Catolică.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Anterior, premierul Mateusz Morawiecki a cerut încheierea manifestațiilor, susținând că protestatarii, femei și bărbați, ignoră „riscurile majore” generate de epidemia de coronavirus.

Asta amintește de Donald Tusk, fost președinte al Cosiliului European și acum lider al Partidului Popular European, care a dat de înțeles că politicienii aflați la putere în Varșovia au forțat această legislație fix în contextul pandemiei, tocmai pentru ca pericolul transmiterii să țină oamenii acasă și să nu iasă pe străzi.

„Libertatea de a alege este, într-adevăr, un lucru fundamental, dar trebuie să cădem cu toții de acord că, pentru a avea această libertate, un om în primul rând trebuie să existe. Omul care e mort nu poate avea dreptul de a alege”, a mai spus premierul Mateusz Morawiecki.

Se prefigurează o grevă a femeilor din Polonia, după ce avorturile au fost interzise aproape complet

Femeile care se opun recentei decizii a Tribunalului Constituțional sunt așteptate să nu mai meargă la serviciu, nici la școală și nici să muncească în casă, într-o acțiune de protest ce amintește de greva femeilor din Islanda, din 1975, informează BBC.

În 2016, când Parlamentul dezbătea însărprirea mai mult a legislației privind avorturile, femeile au protestat într-un mod similar, ieșind cu miile pe străzi. Ele au purtat atunci doar haine negre, în semn de doliu pentru drepturile lor.

Observatorii susțin că Guvernul și Partidul Lege și Justiție au fost luați prin surprindere de amploarea protestelor. Surprinzător de puternice au fost și criticile care au vizat Biserica Catolică.

Partidul Lege și Justiție (PiS) a avut planuri de limitare a situațiilor în care se poate recurge la avort încă de când a ajuns la putere, dar a abandonat inițiativele de până acum în urma protestelor masive.

Tribunalul Constituțional e acuzat de partizanat politic în favoarea PiS. De altfel, legea inițiată de PiS care a ”reformat” această instituție a declanșat un conflict între Polonia și Uniunea Europeană, aceasta din urmă acuzând că liderii de la Varșovia aducatingere statului de drept.

Potrivit datelor oficiale, în Polonia au avut loc anul trecut 1.100 de avorturi, vasta lor majoritate fiind autorizate din cauza unor malformații congenitale ale fetusului. ONG-urile susțin însă că până la 200.000 de femei avortează anual la clinici străine sau clandestine.

Ultima oră
22:19 - Milionarul Sebastian Dobrincu reacționează după ce Mimi a vorbit despre despărțirea lor: Nu este o victimă
22:15 - Scandalul dintre președintele și premierul croat continuă: „Este o ruşine, este scandalos, subminează prestigiul şi credibilitatea Croaţiei”
22:04 - Ministrul Cadariu, despre ajutorul pentru antreprenorii din HoReCa: Toți beneficiarii vor fi plătiți până la sfârșitul lunii ianuarie
21:54 - Centrele de testare gratuită din spitale vor funcționa, de săptămâna viitoare, doar în weekend. Anunțul lui Alexandru Rafila (VIDEO)
21:43 - Gheorghe Pecingină: ANRE avea rolul să verifice și să supravegheze situația. E foarte important să aflăm adevărul ca pe viitor să înțeleagă toată lumea că statul român e protejat de anumite instituții (VIDEO)
21:39 - „Prințesa urbană” părăsește România: „E un bilet doar dus. Plecăm după mulţi ani în care am făcut totul să contribuim la schimbarea lucrurilor care atât de tare mă întristează” (VIDEO)
21:38 - Sorin Bontea a mers pentru prima dată în Grecia la filmările Chefi fără limite de la Antena 1: Nu m-a atras niciodată (GALERIE FOTO)
21:22 - Cum a reușit Rusia să strângă rândurile-n NATO. Mircea Geoană: Frumusețea acestei alianțe e că, în clipa în care apare o provocare, ea are un reflex de a se uni (VIDEO)
21:17 - Câinele încă o așteaptă acasă pe jurnalista mexicană asasinată de mafie. Imaginile induioșătoare au împânzit internetul
21:15 - Mircea Geoană: NATO a făcut un apel și pentru retragerea trupelor rusești din Transnistria, Abhazia și Osetia de Sud, respectiv Crimeea și Donbas. Prezența militară rusească, împotriva voinței țărilor respective (VIDEO)