Atac cu grenadă în Kashmir, la doar câteva ore după anunțul că o delegație UE va vizita regiunea

Atac cu grenadă în Kashmir, la doar câteva ore după anunțul că o delegație UE va vizita regiunea
foto: Pixabay

O grenadă a explodat în Kashmir, la doar câteva ore distanță de momentul în care un oficial indian anunța că un grup de eurodeputați va veni în prima vizită oficială a unei delegații străine după ce regiunea a primit statut special, potrivit Reuters.

Cel puțin 17 oameni, printre care și două femei, au fost răniți, luni, în atacul care a avut loc la o piață din orașul Sopore, din districtul Baramulla din nordul Kashmirului, a spus un polițist pentru Reuters. A fost al doilea atac cu grenadă în doar trei zile, în condițiile în care, nu cu mult timp în urmă, șase membri ai forțelor de securitate indiene erau rănite în Srinagar.

Situația a devenit tot mai tensionată, după ce premierul indian Narendra Modi și guvernul său au retras autonomia Kashmirului, în august, încercând să controleze cât mai puternic teritoriul majoritar-musulman, pe care îl revendică și statul vecin Paksitan. Mișcarea a fost urmată de ample mișcări de stradă.

Delegația UE va reprezenta primul grup străin care vizitează Kashmirul, din august și până acum. În luna octombrie, membrii Congresului SUA și-au exprimat îngrijorarea vizavi de accesul diplomaților și al reprezentanților media din alte țări în regiune.

Delegația va fi alcătuită din 27 de eurodeputați proveniți din 11 state UE și se va întâlni cu oficiali guvernamentali și rezidenți, pentru o evaluare a situației din Kashmir, a anunțat același reprezentant al autorităților indiene.

Pakistanul a condamnat, în termeni duri, schimbarea de statut a teritoriului, unde militanții s-au luptat cu domnia Indiei timp de 30 de ani, ceea ce a condus la moartea a peste 50.000 de oameni. Islamabadul a avertizat că noua situație ar putea duce la intensificarea extremismului musulman de pe glob.

Tags: