Autoritățile din Turcia cer sancționarea unui jurnalist care a postat pe Facebook comentarii ironice referitoare la tentativa de lovitură de stat

Autoritățile din Turcia cer sancționarea unui jurnalist care a postat pe Facebook comentarii ironice referitoare la tentativa de lovitură de stat
Foto: kohaislame.com

Un jurnalist din Kosovo a reușit să provoace furia guvernului de la Ankara prin comentariile ironice postate pe Facebook în contextul tentativei de lovitură de stat din Turcia.

Ambasada Turciei în Kosovo a cerut guvernului de la Pristina să ia măsuri împotriva jurnalistului Berat Buzhala, potrivit unui document citat de Reuters.

”Îi invit pe cetățenii din Kosovo care se află în vacanță în Turcia să se alăture armatei” sau ”Aceasta este cea mai gravă lovitură de stat de la apariția Facebook-ului", sunt două dintre mesajele postate pe Facebook de jurnalist în zilele în care situația din Turcia era foarte tensionată și încă incertă.

”Ministerul ar trebui să se asigure că vor fi luate măsuri necesare în legătură cu această persoană, în conformitate cu legea”, se arată în nota ambasadei Tuciei care este însoțită de extrase din comentariile postate de Buzhala pe Facebook. Nota este însoțită și de un citat dintr-o lege adoptată recent Kosovo, potrivit căreia cetățenilor le este interzis să se alăture unor conflicte armate din afara țării.

De asemenea, autoritățile din Turcia avertizează că pentru comentarii ca acele ale jurnalistului sancțiunile ajung până la cinci ani de închisoare.

Jurnalistul este urmărit pe Facebook de 40.000 de persoane, iar portaulul său de știri gazetaexpress.com are aproximativ un milion de cititori pe zi.

Turcia este un susținător important al Kosovo, companiile turcesti gestionând singurul aeroport și construind două autostrăzi în valoare de aproximativ două miliarde de dolari.