Ofițerii gărzii de coastă patrulează pe coasta din apropierea orașului Crotone, în sudul Italiei, după ce o ambarcațiune de lemn cu aproximativ 200 de migranți s-a izbit de recifurile stâncoase, iar cel puțin 62 de persoane, inclusiv copii, au murit.
Alte zeci de persoane sunt date încă dispărute în apele agitate, iar oficialii se tem că bilanțul victimelor ar putea depăși 100 de morți. Cel puțin 80 de persoane au fost găsite în viață, a declarat Paza de Coastă italiană.
„Toți supraviețuitorii sunt adulți″, a declarat Ignazio Mangione, voluntar al Crucii Roșii. „Din nefericire, toți copiii sunt printre cei dispăruți sau au fost găsiți morți pe plajă.” Un bebeluș a fost și el găsit printre morți.” – anunță EuroNews.
Unii dintre cei mai tineri supraviețuitori, potrivit organizației Medici Fără Frontiere, au fost un adolescent de 16 ani și unul de 12 ani, ambii din Afganistan.
Băiatul de 12 ani și-a pierdut întreaga familie în naufragiu, inclusiv pe cei patru frați ai săi.
Salvatorii au declarat că doi bărbați care au supraviețuit au fost văzuți încercând să salveze copiii, ținându-i deasupra capului, în timp ce erau loviți de valurile uriașe. Însă aceștia au murit, a anunțat televiziunea de stat din Italia.
Se pare că ambarcațiunea s-a lovit de stânci la câțiva metri de coasta Italiei după ce a plecat din Turcia.
O anchetă este în curs de desfășurare pentru a identifica patru presupuși contrabandiști.
Iar un bărbat ar fi fost reținut pentru interogatoriu, după ce alți supraviețuitori au indicat că ar fi unul dintre traficanți.
Naufragiul survine la câteva zile după ce parlamentul italian a adoptat noi reguli controversate privind salvarea migranților.
Noua lege obligă navele umanitare să efectueze o singură salvare. Criticii acestei măsuri susțin că aceasta crește riscul de deces în Mediterana, considerată cea mai periculoasă mare din lume pentru migranți.
În 2022, aproximativ 105.000 de migranți au ajuns pe coastele italiene, cu aproximativ 38.000 mai mulți decât în 2021, potrivit cifrelor Ministerului de Interne.
Potrivit cifrelor ONU, sosirile de pe ruta turcă au reprezentat 15% din numărul total, aproape jumătate dintre aceștia fugind din Afganistan.