Azi este Ziua Națiunilor Unite. În ce an a aderat România și ce limbi se vorbesc în cadrul organizației mondiale

Azi este Ziua Națiunilor Unite. În ce an a aderat România și ce limbi se vorbesc în cadrul organizației mondiale

Anul, pe data de 24 octombrie, se celebrează Ziua Națiunilor Unite. Această zi este dedicată informării statelor cu privire la obiectivele și realizările ONU.

Ziua Națiunilor Unite este marcată în mod tradițional, în întreaga lume, prin întâlniri oficiale, conferințe, expoziții și diferite manifestații culturale, care să reflecte realizările și obiectivele ONU. În 2020, organizația mondială aniversează 75 de ani de la înființare.

ONU, succesoarea Societății Națiunilor

Organizația Națiunilor Unite (ONU) este succesoarea Societății Națiunilor, care a activat în perioada interbelică. Scopul organizației în reprezintă apărarea păcii și a securității internaționale.

Noua entitate a fost fondată în anul 1945, imediat după cel de-Al Doilea Război Mondial, iar în prezent are 193 de state membre. România și-a exprimat dorința de a face parte din 1946, dar aderarea a avut loc 9 ani mai târziu, în data de 14 decembrie 1955.

ONU are sediul la New York și este o organizație la care se utilizează 6 limbi oficiale: engleza, franceza, araba, chineza, spaniola și rusa. Printre obiectivele ONU se numără: menținerea păcii mondiale, respectarea drepturilor omului, cooperarea internațională, respectarea dreptului internațional.

Ultimul stat care a aderat la ONU este Sudanul de Sud, din 2011. Statele fondatoare sunt SUA, China, Rusia, Australia, Brazilia, Canada, Mexic,Argentina, Franța, Columbia, Chile, Cuba, Danemarca, Egipt, El Salvador, Arabia Saudită, Belgia, Belarus, Noua Zeelandă, Paraguay, Filipine, Nicaragua, Luxemburg, Iran, Liban, Etiopia, Africa de Sud, Panama, Bolivia, Venezuela, Guatemala, Norvegia, Olanda, Honduras, Uruguay, Costa Rica, Ecuador, Grecia, Guatemala, Haiti, Honduras, Irak, Iran, Polonia, Peru, Siria, Ucraina, Turcia.

Mesajul Guvernului României, cu prilejul aniversării a 75 de ani de la semnarea CarteiONU

Cu prilejul aniversării a 75 de ani de la semnarea CarteiONU, Guvernul României a transmis un mesaj oficial.

„Aderarea României la ONU, în 1955, a fost rezultatul aspiraţiei naţionale pentru valorile universale ale Organizației, în concordanță cu interesele României pentru consolidarea profilului său politic în plan bilateral, regional și multilateral, contribuind, pe baza expertizei și a experienței, la întărirea păcii și securității în lume și la dezvoltarea socio-economică.

Dubla aniversare, a 75 de ani de la semnarea Cartei ONU și a 65 de ani de când România a devenit stat membru al Organizației, oferă Guvernului României ocazia de a reitera atașamentul față de obiectivele și valorile organizației, hotărârea de a contribui constant la eforturile internaționale de promovare a acestora”, a transmis Guvernul României.

Tags: