Uniunea Europeană tratează Statele Unite foarte „incorect”, iar liniile de aprovizionare ale Chinei se vor prăbuşi, chiar dacă negocierile comecial cu Beijingul merg bine, a precizat preşedintele american Donald Trump într-o serie de mesaje postate în succesiune rapidă pe Twitter.
Mai întâi, preşedintele american a atacat Germania pentru practicile sale bancare, o ţară pe care în trecut a mai ameninţat-o şi cu taxe vamale pe maşini. Atacurile la adresa unui aliat de-al său european nu sunt ceva nou, însă au fost destul de rare, mai ales dacă este să le comparăm cu cele adresate Chinei.
„Germania, că multe alte ţări, au rate negative ale dobânzilor, sunt plătite să împrumute bani, iar Rezerva Federală nu este în stare să acţioneze. Nu uitaţi, aceştia sunt competitorii noştri cu moneda slabă!”, a scris Donald Trump.
Într-o altă postare, Trump şi-a insultat predecesorii şi a atacat din nou Uniunea Europeană pe motiv că tratateză „incorect” Statele Unite din punct de vedere comercial – o acuzaţie pe care a mai făcut-o în trecut.
„Pentru toate ‘geniile’, multe dintre care au colaborat cu alte administraţii şi au fost păcălite de China, şi care vor să lucrez împreună cu Uniunea Europeană şi cu alţii pentru a ataca practicile comerciale ale Chinei, nu uitaţi, şi UE şi toţi ceilalţi ne tratează FOARTE incorect cu privire la comerţ. Asta se va schimba!”
Ulterior, el a indicat un „jaf” efectuat de China pe seama Statelor Unite, de 600 de miliarde de ani. Asta deşi cel mai mare deficit comercial cu China a fost înregistrat chiar în timpul mandatului luişi a fost de 419 miliarde de dolari (în 2018).
„Ne descurcam foarte bine în negocierile noastre cu China. Deşi sunt sigur că nu şi-ar dori nimic altceva decât să discute cu o nouă administraţie astfel încât să-şi continua practică de a „jefui SUA” (600 mld USD/an), peste 16 luni sunt, de departe, o perioadă îndelungată să ai parte de o hemoragie a locurilor de muncă şi a companiilor…”
În final, el a ameninţat că în al doilea sau mandat (pe care se subînţelege că-l va obţine) China şi Statele Unite vor avea parte de o înţelegere „mult mai dură”.
„Şi după aia, gândiţi-vă ce se va întâmpla cu China atunci când voi câştiga (alegerile prezidenţiale – n.r.). Înţelegerea va deveni MULT MAI DURĂ. Între timp, linia de aprovizionare a Chinei se va prăbuşi, iar afacerile, locurile de muncă şi banii ei vor fi distruşi.”
Foto: Donald Trump se îmbrățișează cu Emmanuel Macron (sursă foto: hepta.ro)
Cronologia războiului comercial SUA-China