Ban Ki-Moon: Atrocitățile din Siria reprezintă un eșec colectiv al comunității internaționale

Ban Ki-Moon: Atrocitățile din Siria reprezintă un eșec colectiv al comunității internaționale
Secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon, a declarat, miercuri, că atrocitățile comise în Siria reprezintă un eșec colectiv al comunității internaționale, relatează AFP. Totodată, el a cerut din nou Consiliul...

Secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon, a declarat, miercuri, că atrocitățile comise în Siria reprezintă un eșec colectiv al comunității internaționale, relatează AFP.

Totodată, el a cerut din nou Consiliului de Securitate al ONU să acționeze pentru găsirea unei soluții la problema siriană.

”Eşecul nostru colectiv de a preveni atrocităţile comise în Siria de doi ani şi jumătate va apăsa greu asupra reputaţiei ONU şi a statelor sale membre”, a declarat el, în cadrul unei dezbateri în Adunarea Generală a ONU consacrate ”responsabilităţii de a proteja”.

În același timp, Ban Ki-Moon și-a exprimat ”speranţa că discuţiile în curs privind controlul asupra stocului de arme chimice al Siriei vor permite Consiliului de Securitate să joace un rol eficient pentru a pune capăt tragediei din Siria”.

De asmenea Ban Ki-Moon a subliniat ”eforturile importante ale comunităţii internaţionale pentru a pune capăt violenţei” în Siria, evocând crearea unei comisii de anchetă a ONU şi operaţiunile umanitare conduse de agenţiile Naţiunilor Unite în ”cele mai dificile condiţii”.

Regimul de la Damasc, acuzat de comiterea unui atac cu arme chimice la 21 august lângă capitala siriană, s-a declarat gata să-şi plaseze arsenalul chimic sub control internaţional, dar discuţiile asupra unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU.