Ban Ki-moon: Brutalitățile de la Alep ar putea reprezenta crime împotriva umanității

Ban Ki-moon: Brutalitățile de la Alep ar putea reprezenta crime împotriva umanității
Brutalitățile raportate în cel de-al doilea oraș ca mărime din Siria, Alep, unde forțele loiale lui Bashar al-Assad și rebelii continuă luptele sângeroase, ar putea reprezenta crime împotriva umanității, a...

Brutalitățile raportate în cel de-al doilea oraș ca mărime din Siria, Alep, unde forțele loiale lui Bashar al-Assad și rebelii continuă luptele sângeroase, ar putea reprezenta crime împotriva umanității, a declarat vineri Ban Ki-moon, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite.

„Alep… este epicentrul unei bătălii dure între guvernul sirian și cei care doresc să îl înlocuiască,” a spus acesta în cadrul Adunării Generale a ONU, formată din 193 de țări, înainte de începerea unui vot pe o rezoluție de condamnare a Damascului.

Actele de brutalitate care sunt raportate ar putea reprezenta crime împotriva umanității sau crime de război,” a continuat Ban, conform The Independent. „Astfel de acte trebuie investigate și făptașii trebuie trași la răspundere.”

El și-a reiterat de asmenea grijile legate de impasul din cadrul Consiliul de Securitate al ONU. Luna trecută, Rusia și China și-au alăturat forțele pentru a își impune veto-ul pentru a treia oară împotriva unei rezoluții care ar fi cerut încetarea violențelor și ar fi amenințat Damascul cu sancțiuni.

Mai mult, secretarul general al ONU consideră că acest conflict a devenit un „război prin procură,” relatează Ninemsn, iar puterile internaționale trebuie să își depășească rivalitățile pentru a pune capăt violențelor. Acesta a evocat eșecul Organizației Națiunilor Unite în cazul masacrului de la Srebrenița din războiul bosniac. Acesta a avertizat Consiliul de Securitate al ONU că „interesele imediate ale poporului sirian trebuie să se afle deaspura oricăror rivalități sau influențe mai mari.”