În 2022, Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) a încheiat anul în pierdere, o premieră în ultimele patru decenii, după ce un șir de majorări de dobândă adoptate a redus valoarea pachetelor obligațiunilor deținute de aceasta și au produs pierderi pentru creditele ultra-ieftine acordate băncilor comerciale.
Deși pierderile de 172 de milioane de euro raportate au fost acoperite de provizioanele acumulate de-a lungul anului, pierderile sunt tot mai posibile, întrucât dobânzile continuă să crească, astfel, valoarea obligațiunilor acumulate în anii în care inflația a fost la un nivel foarte scăzut va fi redusă, potrivit observatornews.ro.
„Bilanţul veniturilor, acum şi în următorii ani, este rezultatul politicii monetare extraordinar de expansive din ultimii ani. Acum este nevoie de o politică monetară restrictivă pentru a reface stabilitatea preţurilor înrtr-un mod ordonat”, a declarat preşedintele Bundesbank, Joachim Nagel.
Pierderile anunțate de Bundesbank nu afectează capacitatea instituției de a demara operațiuni de politică militară, însă înseamnă o diminuare a bugetului federal al Germaniei. În perioada cuprinsă între anii 2010 și 2019, Bundesbank a plătit la bugetul statului dividende în valoare de aproape 25 de miliarde de euro.
Pierderile anunțate de Banca Centrală a Germaniei au venit la câteva zile după ce și Banca Centrală Europeană a anunțat o pierdere de 1,6 miliarde de euro pentru anul 2022.