Banca Mondială intenționează să deblocheze 170 de miliarde de dolari ca răspuns la „crizele multiple”

Banca Mondială intenționează să deblocheze 170 de miliarde de dolari ca răspuns la „crizele multiple”
În 2007, o criză financiară globală a fost precipitată de o criză a creditelor ipotecare subprime în SUA. Foto simbol: Pixabay

David Malpass, președintele Băncii Mondiale, a anunțat luni că pregăteşte un pachet de ajutoare în valoare de 170 de miliarde de dolari pe o perioadă de 15 luni. Acesta va ajuta țările să facă față crizelor multiple, provocate de războiul din Ucraina.

În perioada pandemiei, Banca Mondială a aprobat deblocarea a 157 de miliarde de dolari pentru a răspunde crizei provocate de pandemie, potrivit G4Media.

170 de miliarde de dolari ca răspuns la „crizele multiple”

Preşedintele Băncii Mondiale a evocat în special insecuritatea alimentară şi criza refugiaţilor legate de războiul din Ucraina: „Pregătim un răspuns continuu, date fiind crizele multiple din lume”, a declarat Malpass presei la lansarea reuniunilor de primăvară ale FMI şi Băncii Mondiale.

„Pe parcursul următoarelor săptămâni intenţionez să discut cu consiliul nostru de administraţie un nou pachet de circa 170 de miliarde de dolari pe o perioadă de 15 luni pentru a acoperi perioada aprilie 2022 – iunie 2023. Obiectivul este de a angaja circa 50 de miliarde de dolari din această sumă în cursul următoarelor trei luni”, a menţionat el.

Războiul provocat de Putin limitează creșterea economiei mondiale

Joi, directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a transmis că războiul provocat de Vladimir Putin a influențat Fondul Monetar Internaţional să îşi limiteze prognozele în ceea ce privește avansul economiei mondiale pentru anul 2022, cât și pentru 2023, având în vedere condiţiile în care preţurile mai mari la alimente şi energie pun obligații asupra economiilor fragile.

Kristalina Georgieva a declarat că războiul provocat în Ucraina „trimite unde de şoc în întreaga lume” şi provoacă dificultăţi în continuare ţărilor care își revin de pe urma pandemiei de coronavirus.

„În termeni simpli, ne confruntăm cu o criză peste criză”, a menționat Georgieva într-un discurs la centrul de reflexie Carnegie Endowment for International Peace de la Washington.

Urmăriți B1TV.ro și pe