Barack Obama, avertisment către Rusia și China: Conduc cea mai puternică forță militară din lume

Barack Obama, avertisment către Rusia și China: Conduc cea mai puternică forță militară din lume

În timp ce susține că națiunea sa este păstrătoarea ordinii mondiale, președintele american Barack Obama a declarat la Adunarea Generală a ONU că este dispus să colaboreze cu țări precum Iranul, Rusia sau China, însă a avertizat că este la conducerea celei mai mari forțe militare pe care omenirea a cunoscut-o vreodată, relatează The Washigton Post.

„Dacă nu putem lucra eficient împreună, vom suferi consecințele. Acest lucru este valabil și pentru Statele Unite, indiferent cât de puternică este forța noastră militară. Noi considerăm că nu putem rezolva problemele lumii singuri. În Irak, SUA învățat lecția dură „că nu poate acționa singură”, a precizat Obama.

De asemenea, el a precizat că nu își dorește conflicte cu China sau Rusia, precizând că va continua să respecte codul internațional de conduită.

„Nu voi ezita să îmi protejez țara și aliații noștri folosind forța, dacă este necesar”, întărind faptul că se află la conducerea celei mai mari forțe militare.

În discursul său, el a aratat ca sancțiunile economice impuse Rusiei privesc menținerea ordinii globale, nu pedepsirea Moscovei.

„America are puține interese economice în Ucraina. Dar nu putem sta deoparte când suveranitatea și integritatea teritorială unei națiuni este evident violată. Vrem o Rusie puternică, ce investește în a lucra cu noi pentru a consolida sistemul internațional ca un întreg”, a spus liderul american.

Căderea dictatorilor din întreaga lume este o tendință care nu poate fi oprită, a mai adăugat Obama.

„Dictaturiile sunt instabile. Oamenii puternici de azi se transformă în motivele revoluției de mâine. Îți poți închide oponenții, dar nu poți închide idei. Nu poți transforma o minciună în adevăr. Nu este o conspirație a SUA prin care se expune corupția și se cresc așteptările oamenilor. Este tehnologia, social media și dorința oamenilor de pretutindeni de a-și face propriile alegeri în ceea ce privește modul în care sunt guvernați”, a mai adăugat acesta.

Ultima oră
00:06 - Fost ministru francez al justiției, inculpat pentru corupție și abuz de putere: Rachida Dati e cercetată pentru activitatea sa de avocat al Renault în vremea lui Carlos Ghosn, când era și eurodeputată
00:00 - Medicul Adrian Marinescu, despre a treia doză de vaccin anti-COVID: Să putem lua în calcul noile mutații
23:54 - Premierul Florin Cîțu: “Dacă mai e nevoie ne vom mai vaccina o dată”
23:20 - Valeriu Gheorghiță, despre eșecul campaniei de vaccinare: Cred că vorbim despre o problemă sistemică. Ține de încrederea populației în autorități și de educație
23:04 - Florin Cîțu: PNRR va fi aprobat în septembrie. Primii bani ar putea veni în noiembrie, dar anumite proiecte ar putea începe mai devreme cu resurse de la buget și decontăm din PNRR
23:03 - Premierul Cîţu, despre afirmația ministrului Sportului la adresa Anei Maria Popescu: A fost un comentariu nefericit
22:35 - Valeriu Gheorghiță, despre valul 4 al pandemiei: Cifrele arată bine, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să fim preocupați sau să nu luăm în serios toată această situație
22:26 - Valeriu Gheorghiță: Vorbim de un val 4 în majoritatea țărilor europene. Sunt analizate pe de o parte măsuri de motivare pentru vaccinare, iar pe de altă parte e luat în calcul un pachet de restricții (VIDEO)
22:12 - Valeriu Gheorghiță: „Este o prioritate să creștem numărul persoanelor vaccinate cu prima schemă”
22:00 - Florin Cîțu, despre declarația lui Ludovic Orban privind neatingerea țintei de vaccinare: M-a mâhnit