Barack Obama este descendent al primului sclav african înrobit pe viață în America

Barack Obama este descendent al primului sclav african înrobit pe viață în America
O echipă de cercetători a descoperit că actualul președinte al SUA, Barack Obama, este descendentul direct al primului african înrobit pe viață din istoria Americii, John Punch. Și mai remarcabil, conexiunea a...

O echipă de cercetători a descoperit că actualul președinte al SUA, Barack Obama, este descendentul direct al primului african înrobit pe viață din istoria Americii, John Punch. Și mai remarcabil, conexiunea a fost făcută pe linia maternă a lui Obama, aceasta fiind caucaziană.

Descoperirea a fost făcută de genealogii de la Ancestry.com, după mai mulți ani de cercetare. Aceștia au făcut legătura dintre Obama și Punch prin intermediul documentelor și analizelor ADN. Punch a fost un ucenic din colonia britanică Virginia, care a încercat săscape din situatia de servitute în 1640 și a fost pedepsit fiind făcut sclav pe viață. Acesta a fost primul caz de sclavie pe viață documentat în colonii, cu mulți ani înainte ca primele legi legate de sclavie să fie date în Virginia.

În mod tradițional, președintele american este văzut ca afro-american datorită descendenței din Kenya a tatălui său. Însă, în timp ce analizau linia maternă caucaziană a lui Obama, genealogii au descoperit că și ea are rădăcini africane. Astfel, s-a descoperit că strămoșii mamei sale, Stanley Ann Dunham, cunoscuți ca proprietari albi de pământ în Virginia colonială, proveneau din acest sclav, John Punch. Se pare că el a avut copii cu o femeie albă, iar statutul acesta de alb s-a transmis copiilor săi, astfel că descendenții lui Punch au devenit proprietari de pământ în Virginia sclavagistă.

Ținând cont că documentele sunt vechi de sute de ani, este imposibil să se stabileascăcu certitudine că Obama provine din Punch, dar este o teorie foarte plauzibilă, ținând cont de dovezi, susține și  cercetătoarea independentă Elizabeth Shown Mills, care a verificat descoperirea celor de la Ancestry.com.