Benjamin Netanyahu, însărcinat de președintele Israelului să formeze noul guvern. Totuși, al cincilea mandat al premierului în funcție rămâne încă incert

Benjamin Netanyahu, însărcinat de președintele Israelului să formeze noul guvern. Totuși, al cincilea mandat al premierului în funcție rămâne încă incert

Președintele Israelului l-a însărcinat, miercuri, pe premierul în funcție Benjamin Netanyahu să formeze noul guvern, după rundele de negociere interminabile cu Benny Gantz, liderul Albastru și Alb, principalul partid de Opoziție și primul clasat la a doua rundă de alegeri generale din acest an, relatează Reuters.

Totuși, Netanyahu, asupra căruia planează suspiciuni că ar fi comis fapte de corupție, încă nu a reușit să coaguleze o majoritate clară pentru al cincilea mandat după votul din 17 septembrie.

Odată primit mandatul de la președintele Reuven Rivlin, un Netanyahu slăbit din punct de vedere politic a recunoscut că șansele sale lui au fost doar puțin mai mari decât ale lui Gantz, fost general, care conduce, așadar, partidul Albastru și Alb.

Netanyahu a părut să acrediteze un scenariu în care el și Gantz se vor înfrunta din nou pentru putere, deși mai nimeni nu pare să vrea o nouă rundă de alegeri în Israel.

„Dacă nu reușesc, vă voi returna mandatu și, cu ajutorul lui Dumnezeu, al cetățenilor israelieni și al dumneavoastră, domnule președinte, vom pune la punct un guvern de uniune națională”, a afirmat Netanyahu, în cadrul unei ceremonii televizate.

Benjamin Netanyahu, în vârstă de 69 de ani, cel mai longeviv lider al Israelului, va avea la dispoziție 28 de zile să formeze o coaliție și, în plus, îi poate cere lui Rivlin o prelungire de două săptămâni – în eventualitatea în care este necesar.