Gerul și căderile masive de zăpadă au făcut sute de victime în Europa în ultimele săptămâni. De la începutul lui februarie, aproape 620 de persoane au murit din cauza temperaturilor scăzute pe tot continentul, inclusiv în Rusia, anunță The New York Times.
Autoritățile ucrainiene au anunțat că de când au început frigurile cel puțin 131 de persoane au murit, iar sute de persoane au fost găsite cu degerături sau în stare de hipotermie.
Majioritatea victimelor de pe cuprinsurl Europei au fost persoane ale străzii. În Polonia, primul ministrul Donal Tusk a cerut ca persoanele în stare de ebrietate să fie primite în adăposturile pentru astfel de persoane, după ce numărul celor morți din cauza gerului a ajuns la 53.
În Bosnia, localitățile izolate din cauza zăpezilor primesc alimente prin elicoptere trimse de autorități. Mai mult de 10.000 de persoane sunt izolate, iar în estul țării zeci de persoane blocate în mașini mai bine de 20 de ore au fost salvate și duse la casele lor cu elicopterul.
Muntenegru a decretat sâmbătă seara stare de urgenţă pe tot teritoriul său, din cauza intemperiilor, astfel că circulaţia autovehiculelor particulare este interzisă şi cetăţenii sunt obligaţi să stea la dispoziţia autorităţilor pentru a ajuta la deszăpezire.
Italia se confruntă cu cele mai mari căderi de zăpadă din ultimii 27 de ani, potrivit autorităților. Mai multe monumente din Roma au fost închise. Frigul înregistrat de circa zece zile s-a soldat cu peste 45 de morţi.
Recordurile au fost depăşite în Belgia, cu 14 zile consecutive de temperaturi negative la periferia Bruxelles-ului. Ţara nu a mai cunoscut un asemenea val de frig de peste 70 de ani. În ianuarie 1941, ţara a petrecut 17 zile la temperaturi sub zero grade Celsius.
Frigul a provocat moartea a cel puţin 30 de persoane în Bulgaria şi a 25 în Cehia, iar alte 16 persoane au murit în Ungaria, cinci în Slovacia şi cinci în Grecia.