Nu doar chinezii folosesc inteligenţa artificială în politicile sociale. Partidul Sintetic a fost lansat, la sfârşitul lunii mai, de colectivul artistic danez Computer Lars. Momentan, nu dispune de un număr suficient de semnături pentru a participa la alegeri.

Proiectul stârneşte controverse în domeniul bioeticii, referitoare la limitele şi imixtiunile inteligenţei artificiale asupra omenirii, cu atât mai mult cu cât se propune un sistem de guvernare al unei sructuri non-umane.

Proiectul se doreşte un răspuns la absenteismul danez, estimat la aproximativ 15% la cele mai recente alegeri legislative informează AFP.

Absenteismul la vot atrage… roboţii în cursa electorală

Inteligenţa artificială a acestui partid propune un program politic care reprezintă „viziunile politice ale unei persoane obişnuite”, conform lui Asker Bryld Staunaes, un artist membru în colectivul Computer Lars. Aceasta se bazează pe o sinteză a publicaţiilor emise de partidele marginale daneze după 1970.

„Este o modalitate de a imita şi de a simula procesul politic de la un capăt la altul, dar într-o confruntare directă cu aparatul legislativ”, a declarat Asker Bryld Staunaes.

Danemarca numără 230 de micropartide, inclusiv Partidul Sintetic, care nu dispun încă de cele 20.182 de semnături necesare pentru a putea să se prezinte la alegerile parlamentare.

Partidul Sintetic a obţinut doar patru semnături potrivit unei numărători oficiale, fiind dificil de spus dacă partidul menţionat va ajunge să fie reprezentat în Parlamentul de la Copenhaga.

Repretentant între soft şi Parlament

Dacă va câştiga un loc de parlamentar, Partidul Sintetic a anunţat că va numi un reprezentant însărcinat cu asigurarea unei legături între inteligenţa artificială şi dezbaterile politice organizate în Parlamentul danez.

Prin acest partid, colectivul Computer Lars vrea să introducă pe agenda discuţiilor parlamentare subiectul algoritmilor – o temă pe care membrii săi o consideră foarte puternică, dar care este absentă din politica daneză.

„Ideea partidului nostru este de a lua această enormă forţă politică şi economică (AI – n.r.) şi de a încerca să o înscriem în sistemul politic tradiţional”, a explicat Asker Bryld Staunaes.

„Până astăzi, nu avem niciun mijloc pentru a-i aborda cu adevărat pe oameni şi pe AI într-un cadru democratic”, a adăugat el.

Propunerile partidului non-uman

Formulate de inteligenţa artificială, propunerile Partidului Sintetic conţin iniţiative precum instaurarea unui venit minim universal foarte ridicat, în valoare de 100.000 de coroane daneze pe lună (circa 13.400 de euro), mai mult decât dublu faţă de salariul mediu din Danemarca sau adăugarea unui al 18-lea obiectiv în programul de dezvoltare durabilă al ONU, ce ar permite „oamenilor şi algoritmilor să coexiste mai direct decât în prezent”, a explicat Asker Bryld Staunaes.

Membrii actuali ai partidului sunt artiştii din colectivul Computer Lars şi colaboratorii lor tehnici. Aceştia oferă utilizatorilor posibilitatea de a interacţiona direct cu inteligenţa sa artificială pe aplicaţia Discord, prin intermediul unor roboţi conversaţionali (chatbots).

Formaţiunea politică va organiza prima sa reuniune electorală „pentru un public uman” în luna septembrie.