Blue Origin a lui Jeff Bezos a dat în judecată guvernul SUA pentru decizia de a atribui un contract de 2,9 miliarde de dolari către SpaceX a lui Elon Musk

Blue Origin a lui Jeff Bezos a dat în judecată guvernul SUA pentru decizia de a atribui un contract de 2,9 miliarde de dolari către SpaceX a lui Elon Musk
Primii turişti spaţiali aflaţi într-o misiune privată s-au întors pe Pământ. Ce sumă au plătit pasagerii pentru excursia spațială. Foto: Pixabay

Blue Origin, compania spațială a lui Jeff Bezos, a dat în judecată guvernul SUA din cauza deciziei de a atribui Space X, compania fondată de Elon Musk, un contract de 2,9 miliarde de dolari pentru construcția unui modul lunar, transmite The Guardian.

Guvernul SUA, dat în judecată de Blue Origin a lui Jeff Bezos pentru atribuirea unui contract către SpaceX a lui Elon Musk

Bezos, fondatorul Amazon și unul dintre cei mai bogați oameni de pe glob, a fondat Blue Origin pentru a-și urma visul de a implementa zborurile spațiale comerciale. De altfel, el, fratele său și alte două persoane au și făcut o călătorie de acest gen luna trecută.

După acel zbor, Blue Origin s-a arătat gata să ofere NASA 2 miliarde dolari dacă agenția americană se răzgândește cu privire la contractul privind modulul lunar. Totuși, nu a făcut-o, astfel că Blue Origin a inițiat vineri o acțiune într-o instanță federală din SUA.

Blue Origin acuză NASA că ar fi făcut o evaluare „nelegală și impromprie a propunerilor”.

Blue Origin și contractorul din zona de apărare Dynetics susțin că NASA ar fi trebuit să aleagă mai mulți furnizori.

În iulie, Biroul guvernamental pentru responsabilitate (GAO) a dat câștig de cauză NASA și a respins contestația depusă de Blue Origin.

„Decizia GAO va permite NASA și SpaceX să stabilească un termen pentru primul zbor cu echipaj uman pe Lună din ultimii 50 de ani”, spunea agenția spațială americană la acel moment.

Chiar și așa, Blue Origin a anunțat că va pleda în continuare pentru doi furnizori, aceasta fiind soluția pe care o consideră corectă.

SpaceX și NASA au evitat să comenteze acțiunea Blue Origin, iar procesul rămâne confidențial.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
22:12 - Cristian Preda îi cere lui Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat, să trimită o copie a tezei de doctorat la CNATDCU spre verificare / Decanul a mulțumit B1 TV: A fost singurul post prezent la protestul de la Ministerul Educației (VIDEO)
21:44 - Radu Carp, după protestul de duminică: Toți pierdem din aceste secvențe penibile. Strategia lui George Simion, falimentară. AUR nu reușește să capteze curentul de nemulțumire din societate (VIDEO)
21:18 - Victor Ponta critică Guvernul și Comisia Europeană: „Nu aud nicio soluție. Prețurile sunt la fel de mari ca în țările care nu au deloc energie” / „Nu cred că ne atacă rușii. E doar o poveste”
20:57 - Polițiștii, atacați cu pietre și înjurați de familia unui tânăr acuzat că a condus fără permis, în Olt
20:38 - Miliardarul Ion Țiriac a trăit momente uluitoare: „Dormeam unul pe pat, unul sub pat”
20:14 - FRF condamnă incidentele tragice de la meciul din Indonezia: „Este o zi tristă pentru fotbalul mondial, dar una pe care nu trebuie să o uităm” (VIDEO)
19:54 - Cristina Ich și Alex Pițurcă s-au despărțit: „În sfârșit, sunt fericită” (FOTO)
19:32 - Șeful Pentagonului nu consideră iminentă o invazie a Chinei în Taiwan. Lloyd Austin: Bejingul vrea să stabilească un nou normal
19:08 - Jens Stoltenberg (NATO): Ucrainenii au fost capabili să ia orașul Liman, iar asta demonstrează că fac progrese și pot să respingă forțele ruse
18:42 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. Horoscopul chinezesc în Luna Câinelui sub element Metal Yang. Predicțiile pentru fiecare zodie (VIDEO)