Blue Origin a lui Jeff Bezos a dat în judecată guvernul SUA pentru decizia de a atribui un contract de 2,9 miliarde de dolari către SpaceX a lui Elon Musk

Blue Origin a lui Jeff Bezos a dat în judecată guvernul SUA pentru decizia de a atribui un contract de 2,9 miliarde de dolari către SpaceX a lui Elon Musk
Foto simbol: Pixabay

Blue Origin, compania spațială a lui Jeff Bezos, a dat în judecată guvernul SUA din cauza deciziei de a atribui Space X, compania fondată de Elon Musk, un contract de 2,9 miliarde de dolari pentru construcția unui modul lunar, transmite The Guardian.

Guvernul SUA, dat în judecată de Blue Origin a lui Jeff Bezos pentru atribuirea unui contract către SpaceX a lui Elon Musk

Bezos, fondatorul Amazon și unul dintre cei mai bogați oameni de pe glob, a fondat Blue Origin pentru a-și urma visul de a implementa zborurile spațiale comerciale. De altfel, el, fratele său și alte două persoane au și făcut o călătorie de acest gen luna trecută.

După acel zbor, Blue Origin s-a arătat gata să ofere NASA 2 miliarde dolari dacă agenția americană se răzgândește cu privire la contractul privind modulul lunar. Totuși, nu a făcut-o, astfel că Blue Origin a inițiat vineri o acțiune într-o instanță federală din SUA.

Blue Origin acuză NASA că ar fi făcut o evaluare „nelegală și impromprie a propunerilor”.

Blue Origin și contractorul din zona de apărare Dynetics susțin că NASA ar fi trebuit să aleagă mai mulți furnizori.

În iulie, Biroul guvernamental pentru responsabilitate (GAO) a dat câștig de cauză NASA și a respins contestația depusă de Blue Origin.

„Decizia GAO va permite NASA și SpaceX să stabilească un termen pentru primul zbor cu echipaj uman pe Lună din ultimii 50 de ani”, spunea agenția spațială americană la acel moment.

Chiar și așa, Blue Origin a anunțat că va pleda în continuare pentru doi furnizori, aceasta fiind soluția pe care o consideră corectă.

SpaceX și NASA au evitat să comenteze acțiunea Blue Origin, iar procesul rămâne confidențial.

Ultima oră
21:44 - Radu Țincu: E vaccinată 47% din populația lumii și nu s-a întâmplat nimic cu nimeni / Când un medic spune că vaccinarea nu e soluția, deși a fost aprobată de toate forurile internaționale, trebuie își piardă calitatea de medic (VIDEO)
21:25 - Daniel Coriu: Am ajuns la o situație dramatică prin nevaccinare, dar și din cauza unor medici iresponsabili care au transmis mesaje greșite / Am propus încă din iulie la Ministerul Sănătății certificatul verde pentru medici (VIDEO)
21:03 - Președintele Colegiului Medicilor: OMS trimite o delegație în România să înțeleagă ce se întâmplă. Nu mai putem face față cazurilor noi și avem un număr enorm de decese evitabile
20:40 - Guvernul Dacian Cioloș și-a stabilit componența. Cum arată lista de miniștri cu care va merge USR în Parlament
20:36 - Dezastru în sudul Indiei din cauza inundațiilor: Zeci de persoane au murit sau sunt date dispărute, iar viiturile și alunecările de teren au devastat comunitățile din regiune (VIDEO)
20:06 - O scriitoare spaniolă de succes era de fapt… trei bărbați. Aceștia au ieșit din anonimat după ce au câștigat un premiu literar de un milion de euro
19:37 - 41.566 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore, dintre care 22.629 cu prima doză. România ar putea trece luni de 6 milioane de persoane vaccinate cu măcar o doză
19:20 - Ea este concurenta căreia Carla`s Dreams i-a promis 100.000 de euro!
18:31 - Octavian Berceanu: Garda de Mediu, o instituție normală în contextul politic românesc, în care angajaților le era frică să vorbească. Controalele direcționate politic, cea mai mare presiune pe care o aveau (VIDEO)
18:07 - Alfred Simonis (PSD): Este exclus să votăm guvernul Cioloș, la ce nume au apărut