Boala misterioasă a lui Charles Darwin, pe cale să fie descoperită de medicii din SUA

Boala misterioasă a lui Charles Darwin, pe cale să fie descoperită de medicii din SUA
Celebrul geolog şi biolog britanic Charles Darwin a revoluţionat lumea cu teoria lui despre evoluţie, dar nu a putut descoperi ce i-a pus capăt zilelor. Naturalistul care a trăit între 1809 şi 1882, a suferit de o...

Celebrul geolog şi biolog britanic Charles Darwin a revoluţionat lumea cu teoria lui despre evoluţie, dar nu a putut descoperi ce i-a pus capăt zilelor. Naturalistul care a trăit între 1809 şi 1882, a suferit de o durere abdominală severă pe aproape tot parcusul vieţii sale.

Unii dintre cei mai importanţi fizicieni ai Angliei i-au acordat diagnostice precum intoleranţă la lactoză, otrăvire, hipocondrie, gută, sau chiar schizofrenie, dar niciunul nu l-a ajutat, scrie Wall Street Journal.

În prezent, o nouă interpretare a simptomelor sale au scos la lumină cauzele pentru starea de sănătate precară a lui Darwin. Cercetătorii au prezentat săptămâna trecută indicii cum că el ar fi avut trei disfuncţii diferite: Sindromul vărsăturilor ciclice, care debutează în general în copilărie, Boala Chagas, o parazitoză pe care a contractat-o în timpul călătoriei de cinci ani pe nava HMS Beagle, şi Helicobacter pylori, o bacterie care infectează mucoasa stomacului și a duodenului.

“Cred că Darwin a avut mai multe boli de-a lungul vieţii lui”, a spus gastroenterologul Sidney Cohen de la colegiul medical al Universităţii Thomas Jeffreson din Philadelphia.

Doctorul Cohen a avut mai multe indicii cu care a lucrat, inclusiv fotografii cu Darwin din timpul copilăriei, dar şi din ultimii ani din viaţă, în care părea “bine hrănit”. De asemenea, există scrieri prolifice, precum şi mărturiile celor zece copii ai săi că tatăl lor nu a fost steril. Mai mulţi membri ai familiei au avut simptome similare, care s-au declanşat înainte de voiajul istoric al geologului.

Sindromul vărsăturilor ciclice nu explică afecţiunile cardiace care l-au ucis în final pe Darwin, la vârsta de 73 de ani, în 1882, a explicat medicul.

Cazul lui Charles Darwin este cel mai recent dintr-o serie de mistere medicale, ce se reexaminează annual la o conferinţă organizată de Şcoala de Medicină de la Universitatea din Maryland. Încă din 1995, organizatorii au invitat specialişti pentru a aplica informaţiile medicinii moderne la bolile enigmatice ale unor figuri istorice.

Charles Darwin este cel mai celebru naturalist britanic, geolog, biolog şi autor de cărţi, fondatorul teoriei la evoluţia speciilor de plante şi animale (teoria evoluţionistă). El a observat că toate speciile de forme de viaţă au evoluat de-a lungul timpului din anumiţi strămoţi comuni, proces pe care l-a numit “selecţie naturală”, toate acestea fiind publicate în cea mai celebră scriere a sa, “Originea speciilor”, publicată în 1859.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe