Bogdan Aurescu: Aderarea Finlandei și Suediei la NATO, un efect al politicii prost alese a Moscovei. Frontiera aliată cu Rusia se mărește considerabil (VIDEO)

Bogdan Aurescu: Aderarea Finlandei și Suediei la NATO, un efect al politicii prost alese a Moscovei. Frontiera aliată cu Rusia se mărește considerabil (VIDEO)
Foto: Facebook @ Ministerul Afacerilor Externe

Aderarea Finlandei și Suediei la NATO este până la urmă un efect al politicii prost alese a Federației Ruse, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, miercuri, pe B1 TV, la „Bună, România!” cu Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir.

Bogdan Aurescu (MAE), pe B1 TV, despre aderarea Finlandei și Suediei la NATO

„E un moment important pentru securitatea noastră, a Alianței Nord-Atlantice, a NATO, pentru că războiul acesta cu Ucraina pe care l-a declanșat Rusia ne arată faptul că securitatea noastră nu se referă doar la securitatea Mării Negre sau doar la securitatea câtorva aliați de aici, din zonă, ci se referă la securitatea europeană și securitatea NATO în ansamblul său”, a declarat șeful diplomației române.

„Faptul că Finlanda și Suedia, ca state neutre, au decis în urma constatării efectelor negative la adresa securității în general a Alianței Nord-Atlantice și a spațiului european în general să abandoneze politica lor de neutralitate și să ceară să devină membri ai NATO, asta ne arată că lucrurile sunt foarte serioase și este un efect până la urmă al politicii prost alese a Federației Ruse”, a explicat Bogdan Aurescu.

Odată cu intrarea celor două state în Alianță, frontiera NATO cu Rusia se mărește considerabil.

„În definitiv, faptul că Suedia și Finlanda vor deveni membri NATO înseamnă mai multă securitate pentru țările astea, dar și pentru Alianță în ansamblul său. Se întărește Flancul Estic în partea de nord a acestuia, la Marea Baltică, se complică existența Rusiei, într-adevăr. Practic, frontiera aliată cu Rusia se mărește considerabil, fiindcă Finlanda are o frontieră considerabilă cu Federația Rusă, iar cele două state, chiar dacă sunt state neutre, trebuie spus că ele au o securitate foarte puternică, armate teritoriale bine structurate, cu echipamente moderne”, a continuat ministrul.

El a menționat că Finlanda și Suedia aveau deja „o relație consolidată cu NATO”.

„De-a lungul timpului, și Suedia, și Finlanda sunt state care au contribuit în mod consistent la misiunile Alianței, chiar dacă nu sunt membri NATO, cel puțin nu sunt până în prezent, și în felul acesta se consolidează securitatea aliată în ansamblu”, a adăugat oficialul.

Urmăriți B1TV.ro și pe