Bogdan Aurescu: Adoptarea Foii de Parcurs pentru aderarea la OCDE, o recunoaștere a eforturilor noastre naționale de profilare a României ca partener like-minded

Bogdan Aurescu: Adoptarea Foii de Parcurs pentru aderarea la OCDE, o recunoaștere a eforturilor noastre naționale de profilare a României ca partener like-minded
Foto: Facebook @ Ministerul Afacerilor Externe

Adoptarea formală a Foii de Parcurs pentru Aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică a reprezentat și o recunoaștere formală a eforturilor naționale de profilare a României ca partener like-minded (n.r. – care gândește la fel) al OCDE, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, care luni a primit o delegație condusă de secretarul general adjunct al OCDE.

Potrivit MAE, delegația OCDE s-a întâlnit, totodată, cu secretarul de stat pentru afaceri globale și strategii diplomatice Cornel Feruță, coordonatorul național al procesului tehnic de aderare.

Foaia de Parcurs pentru Aderarea României a fost adoptată în cadrul reuniunii de la Paris a Consiliului Ministerial al OCDE din perioada 9-10 iunie 2022.

Ce a spus Bogdan Aurescu (MAE) despre adoptarea Foii de Parcurs pentru Aderarea României la OCDE

În cadrul unor declarații susținute alături de secretarul general adjunct al OCDE, șeful diplomației române a explicat că „adoptarea Foii de Parcurs este al doilea moment foarte important al drumului nostru spre calitatea de membru al Organizației, după momentul crucial al Deciziei Consiliului OCDE din 25 ianuarie, de deschidere a discuțiilor de aderare cu România”.

„Totodată, adoptarea Foii de Parcurs a reprezentat și o recunoaștere a eforturilor noastre naționale de profilare a României ca partener like-minded al OCDE, de apropiere de structurile Organizației și de implicare în activitatea acestora, eforturi pe care le-am depus în mod constant, încă de la momentul depunerii candidaturii la OCDE acum 18 ani, dar mai ales în ultimii doi ani și jumătate”, a punctat Bogdan Aurescu.

Foaia de Parcurs, spune el, este un reper foarte important.

„Foaia de Parcurs este un reper foarte important, nu doar în relația noastră cu Organizația. Acest document fixează termenii, condițiile și etapele procesului de aderare a României la OCDE. De asemenea, va avea un efect extrem de important în ceea ce privește transformarea noastră instituțională, economică și socială”, a adăugat ministrul român.

Oficialul român a explicat că vizita secretarului general adjunct al OCDE în România „reprezintă o etapă esențială în pregătirea procesului de aderare”.

„Pe lângă semnificația politică a momentului demarării discuțiilor de aderare propriu-zise, misiunea pe care o conduceți are și o puternică trăsătură tehnică, contribuind la îndrumarea ministerelor și instituțiilor românești în elaborarea auto-evaluărilor și poziționării în raport cu instrumentele OCDE incluse în Foaia de Parcurs”, a continuat Bogdan Aurescu.

„Cu acest prilej, doresc în mod deosebit să reiterez aprecierile și mulțumirile noastre pentru activitatea Secretariatului OCDE, care a orientat și a sprijinit eforturile de pregătire a țărilor candidate, inclusiv a României, în vederea inițierii procesului de aderare”, a mai spus el, printre altele.

Urmăriți B1TV.ro și pe