Bogdan Aurescu explică de ce România nu este inclusă în programul Visa Waiver: Aplică români cu condamnări penale sau care mint despre veniturile lor

Bogdan Aurescu explică de ce România nu este inclusă în programul Visa Waiver: Aplică români cu condamnări penale sau care mint despre veniturile lor
Foto: Facebook @ Ministerul Afacerilor Externe

Minstrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a precizat că România nu reușește să intre în programul Visa Waiver al SUA, din cauza ratei foarte mari de refuz la cererea vizelor.

Ce spune Bogdan Aurescu despre includerea României în Visa Waiver

Mai exact, 10,14% dintre solicitări sunt refuzate, în condițiile în care, pentru a fi acceptată în programul Visa Waiver, o țară trebuie să aibă o rată de refuz de maxim 3%.

”Trebuie să îndeplinim criteriile care sunt prevăzute de legislația americană, legislație care este adoptată de Congresul american, pentru a putea fi admiși în acest program”, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, marți seara, la TVR.

Analizând cot la cot cu autoritățile americane problema României, ministrul a solicitat o listă a cerințelor pe care nu le îndeplinesc cei mai mulți dintre cetățenii români refuzați.

„Pot să vă dau de exemplu situația în care un cetățean român are condamnări penale de un anumit tip, pentru anumite infracțiuni. (…) Mai sunt și alte situații. Sunt situații în care, de pildă, cetățeni români nu dau date adevărate cu privire la anumiți parametri care sunt ceruți de către autoritățile americane – cu privire la venituri, de exemplu, exagerează nivelul veniturilor„, a explicat ministrul Afacerilor Externe.

Planul americanilor privind programul Visa Waiver

Secretarul american al Securității Interne, Alejandro Mayorkas, a declarat recent că Statele Unite iau în considerare adăugarea a patru țări la programul special privind vizele, care permite cetățenilor să vină în America fără viză pentru o ședere de până la 90 de zile.

„Avem patru candidați în pregătire: Israel, Cipru, Bulgaria și România”, a declarat Mayorkas marți la un eveniment din industria turismului. „Suntem foarte, foarte concentrați pe program”, a adăugat el, spunând că oferă beneficii economice și de securitate semnificative, scrie reuters.

În septembrie, Statele Unite au adăugat Croația în programul de scutire de viză. Directorul executiv al Asociației de călătorii din SUA, Roger Dow, a declarat marți că Croația reprezintă un impuls de 100 de milioane de dolari pentru economia SUA. „De fiecare dată când adaugi una dintre aceste țări, călătoriile pur și simplu cresc”, a spus Dow.

Ultima oră
20:15 - Restricțiile din Capitală, prelungite până pe 8 decembrie: Masca rămâne obligatorie / La ceremoniile de 1 Decembrie pot participa doar persoane vaccinate sau trecute prin boală (DOCUMENT)
19:40 - Testare pentru toate persoanele care sosesc în Marea Britanie. Condițiile de intrare în țară, înăsprite după depistarea unor infectări cu varianta Omicron
19:20 - Șeful WTA, profund îngrijorat că Shuai Peng ar fi „cenzurată”. Tenismena dispăruse săptămâni întregi după ce a acuzat un fost vicepremier al Chinei că ar fi violat-o
18:52 - Viktor Orban, scrisoare de felicitare pentru Nicolae Ciucă: Pandemia a arătat că Ungaria și România pot conta întotdeauna una pe cealaltă / Premierul ungar, încântat de prezența UDMR la guvernare
18:32 - Circa 62.000 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore. Peste 7,71 milioane au primit măcar o doză în cele 11 luni scurse de la debutul campaniei
18:14 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 28 noiembrie – 4 decembrie. În această perioadă, puterea e a celor echilibrați și cu forță sufletească (VIDEO)
17:07 - Metrorex, informații despre circulația metroului din București în perioada 27 noiembrie – 1 decembrie
16:57 - Adriana Pistol (CNSCBT): În România există șapte laboratoare care efectuează secvențieri. Spitalel Covid, alertate să recolteze probe pentru depistarea variantei Omicron (VIDEO)
16:30 - Marea Britanie a depistat două cazuri de infectare cu tulpina sud-africană, așa-numita variantă Omicron
16:26 - Joe Biden plănuiește să discute cu Volodimir Zelenski și Vladimir Putin despre comasarea trupelor ruse la frontierele Ucrainei