Bogdan Aurescu, la CNN: Joi găzduim la București o reuniune a miniștrilor de Externe de pe Flancul Estic al NATO. Vor participa și omologii noștri din Franța și Ucraina (VIDEO)

Bogdan Aurescu, la CNN: Joi găzduim la București o reuniune a miniștrilor de Externe de pe Flancul Estic al NATO. Vor participa și omologii noștri din Franța și Ucraina (VIDEO)
Foto: MAE / Facebook

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, a anunțat, în cadrul unui interviu pentru CNN, că joi, 3 februarie, Bucureștiul va găzdui o reuniune a miniștrilor de Externe de pe Flancul Estic al NATO. La discuții vor participa și oficiali ucraineni și francezi.

Aurescu anunță o reuniune la București a miniștrilor de Externe din Flancul Estic NATO

„Aș dori să vă informez că pe 3 februarie o să găzduiesc, la București, o reuniune a miniștrilor de externe ai statelor Formatului București 9, format care reunește toți cei nouă aliați de pe Flancul Estic, împreună cu ministrul francez de externe, care se află într-o vizită de lucru la București în aceeași zi, pentru a discuta despre situația de securitate din vecinătate, din regiunea Mării Negre. Ni se va alătura la reuniune și ministrul ucrainean al afacerilor externe. Astfel, vom avea ocazia să discutăm despre căile și mijloacele prin care să continuăm să promovăm dialogul și să ajungem la dezescaladare în regiune”, a declarat Bogdan Aurescu, pentru CNN.

Ministrul de Externe a mai ținut să precizeze că în România susținerea pentru valorile euroatlantice este foarte mare, prin urmare noi suntem cei care am cerut consolidarea prezenței NATO în țara noastră.

„În România susținerea publică pentru valorile euroatlantice este foarte puternică. Așadar, noi suntem cei care am solicitat consolidarea prezenței NATO în România, precum și consolidarea prezenței trupelor americane în România. Ne bucurăm foarte mult că nu doar Statele Unite, ci și Franța a decis să trimită mai multe trupe în România”, a afirmat Aurescu.

Bogdan Aurescu: Scutul de la Deveselu e strict defensiv

În același interviu, ministrul Aurescu a reacționat la declarația președintelui rus Vladimir Putin, potrivit căruia sistemele NATO din România și Polonia sunt o amenințare pentru țara sa.

„Printre multe altele, a spus, din nou, că sistemul de apărare antirachetă din România, de exemplu, și din Polonia, reprezintă o amenințare la adresa Rusiei – ceea ce este complet neadevărat. Este un nonsens să afirmi că un site pur defensiv, care nu este îndreptat împotriva Rusiei, ci vizează posibile amenințări cu rachetă provenite din afara spațiului euroatlantic, reprezintă o amenințare pentru Rusia. Așa cum am menționat deja, suntem pregătiți să permitem Rusiei să verifice dacă există în România orice fel de rachete ofensive”, a declarat Bogdan Aurescu.

Urmăriți B1TV.ro și pe