Bogdan Aurescu participă la Consiliul Afaceri Externe. România susține investigarea imediată și amănunțită a atrocităților de la Bucha și din alte orașe ucrainene de către Curtea Penală Internațională

Bogdan Aurescu participă la Consiliul Afaceri Externe. România susține investigarea imediată și amănunțită a atrocităților de la Bucha și din alte orașe ucrainene de către Curtea Penală Internațională
Foto: Facebook @ Ministerul Afacerilor Externe

Bogdan Aurescu va participa la reuniunea miniștrilor de externe din statele UE, programată să se desfășoare luni la Luxemburg, și va reitera condamnarea fermă a atrocităților de la Bucha și din alte orașe ucrainene, arătând totodată că România susține investigarea imediată și amănunțită a acestor fapte de către Curtea Penală Internațională, informează Ministerul Afacerilor Externe.

MAE, detalii despre Consiliul Afaceri Externe și participarea ministrului Bogdan Aurescu

Principalele subiecte de pe agendă vor fi răspunsul UE la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și inițiativa UE – Global Gateway, adoptată în decembrie 2021, însă miniștrii de externe din țările blocului comunitar vor discuta succint și despre Balcanii de Vest, Libia și Mali.

Reuniunea este precedată de un mic dejun de lucru la care participă și Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale, Karim Khan, și care se referă la investigațiile privind crime de război în Ucraina, notează MAE.

Șeful diplomației române și omologii săi europeni vor lua parte și la un dejun cu miniștrii de externe din Norvegia, Anniken Huitfeldt, și Islanda, Thórdís Kolbrún Reykfjörd Gylfadóttir, discuția urmând să se concentreze pe situația din Ucraina.

„Discuția privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei are loc în contextul ultimelor evoluții din teren. Ministrul Bogdan Aurescu va reitera condamnarea fermă a atrocităților de la Bucha și din alte orașe ucrainene și va arăta că România susține investigarea imediată și amănunțită a acestor fapte de către Curtea Penală Internațională”, se arată în comunicatul transmis de MAE.

Bogdan Aurescu va prezenta evaluarea părții române asupra stadiului actual al crizei și impactului asupra regiunii.

„De asemenea, va menționa măsurile suplimentare întreprinse de România pentru a sprijini Ucraina și pentru a primi ucrainenii care fug din calea războiului. Va arăta că este necesară continuarea eforturilor internaționale de izolare a Rusiei în plan multilateral, cel mai recent demers în această direcție având ca rezultat suspendarea, la reuniunea Adunării Generale a ONU din 7 aprilie, a drepturilor Rusiei în cadrul Consiliului pentru Drepturile Omului”, mai notează MAE.

Ministrul român al Afacerilor Externe le va vorbi omologilor săi și despre Moldova Support Platform și evenimentul co-organizat de România la Berlin în 5 aprilie.

„În contextul desfășurării la 5 aprilie 2022 a conferinței de lansare a Moldova Support Platform, co-organizată de România împreună cu Franța și Germania, ministrul român, care a prezidat reuniunea alături de omologii german și francez, va prezenta succint rezultatele acesteia”, a adăugat MAE.

Pe de altă parte, miniștrii de externe din UE vor avea o primă discuție privind demararea implementării inițiativei Global Gateway, adoptată în decembrie 2021.

„În noul context geopolitic generat de invazia Rusiei în Ucraina, miniștrii vor fi invitați să se pronunțe cu privire la prioritățile regionale și tematice, precum și la modul în care ar trebui abordate aspectele de conectivitate globală și strategică. Ministrul Bogdan Aurescu va pleda pentru menținerea unui accent important asupra implementării unor proiecte subsumate Global Gateway în zonele de interes pentru România, cum ar fi Vecinătatea Estică, Asia Centrală și Balcanii de Vest. Va reitera necesitatea unei abordări geopolitice a conectivității, inclusiv din perspectiva creării de alternative la diferite inițiative promovate de actori terți care nu împărtășesc aceleași valori”, spune MAE.

Va fi abordat pe scurt și subiectul Balcanilor de Vest.

„Va fi de asemenea abordat pe scurt subiectul Balcanilor de Vest, punct la care ministrul Bogdan Aurescu va exprima susținere pentru o discuție aprofundată la o viitoare reuniune a CAE pentru a consolida angajamentul UE în regiune și pentru a evalua impactul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei asupra țărilor din Balcani. Va reitera importanța deschiderii cât mai curând a negocierilor de aderare la UE pentru Albania și R. Macedonia de Nord”, se mai arată în același comunicat.

Va fi discutată și situația din Mali.

„Situația din Mali este discutată în contextul lipsei de progrese în ceea ce privește tranziția democratică, respectiv al provocărilor de securitate. Discuția este relevantă din perspectiva readaptării angajamentului global al UE în Sahel. Ministrul Bogdan Aurescu va reitera angajamentul țării noastre în susținerea păcii și stabilității în regiune”, a mai menționat MAE.

Urmăriți B1TV.ro și pe