Bogdan Aurescu participă, vineri, la reuniunea Trilateralei pe teme de securitate România – Polonia – Turcia. Subiectele ce vor fi abordate

Bogdan Aurescu participă, vineri, la reuniunea Trilateralei pe teme de securitate România – Polonia – Turcia. Subiectele ce vor fi abordate
Foto: Bogdan Aurescu / Twitter

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, va participa, vineri, la reuniunea Trilateralei pe teme de securitate a miniștrilor de Externe din România, Polonia (Zbigniew Rau) și Turcia (Mevlüt Çavuşoğlu), desfășurată la Istanbul.

Reuniunea are loc în contextul aniversării a 10 ani de la crearea acestui format. De precizat că prima reuniune a Trilateralei România – Polonia – Turcia a avut loc la inițiativa lui Bogdan Aurescu, la acea vreme secretar de stat pentru afaceri strategice.

Aurescu, discuții cu omologii din Polonia și Turcia

Potrivit MAE, cei trei miniștri vor discuta despre actualul context internațional, „profund afectat ca urmare a agresiunii militare ilegale a Rusiei împotriva Ucrainei, fiind evidentă valoarea adăugată a acestui format de consultare trilaterală, lansat la inițiativa României în anul 2012, pentru consolidarea securității regionale și aliate”.

Vor fi abordate și subiecte de interes prioritar de pe agenda NATO, cu accent pe deciziile care urmează să fie luate în cadrul Summitului NATO de la Madrid din iunie, cu focus pe consolidarea posturii de apărare a Alianței și negocierea Noului Concept Strategic al NATO.

De asemenea, ei vor vorbi despre modalități  de consolidare a dialogului trilateral, inclusiv prin dezvoltarea de noi proiecte.

Mesajul lui Bogdan Aurescu

În cadrul reuniunii, ministrul român de Externe va prezenta evaluările României privind consecințele pe termen lung ale agresiunii ruse asupra securității euroatlantice și va evidenția necesitatea continuării procesului de consolidare a posturii NATO de descurajare și apărare pe Flancul Estic, în mod unitar și echilibrat, în special în sudul său, la Marea Neagră.

„În cadrul discuțiilor privind pregătirea Summitului NATO de la Madrid, ministrul Bogdan Aurescu va reitera necesitatea ca viitorul Concept Strategic al NATO să reflecte, în mod realist și adecvat, noul context de securitate cu care se confruntă Alianța după 24 februarie, ceea ce evidențiază Rusia ca principală amenințare la adresa NATO, și să sublinieze prioritatea acordată de Alianță apărării colective, ca sarcină principală a NATO. Totodată, ministrul afacerilor externe va sublinia susținerea fermă a României pentru politica NATO a Ușilor Deschise și pentru un proces rapid de aderare a Suediei și Finlandei la Alianță”, se mai arată în comunicatul MAE.

De asemenea, Aurescu va evoca rezultatele reuniunii în format Trilateral pe care a găzduit-o la București în perioada 22-23 aprilie 2021, care a avut loc cu invitarea în premieră, la inițiativa sa, a miniștrilor de Externe din Ucraina și Georgia . Totodată, el va sublinia valoarea adăugată a consultărilor pe teme de securitate în acest format de dialog.

În acest context, Bogdan Aurescu va avea și consultări bilaterale cu omologii săi din Polonia și Turcia, privind aprofundarea Parteneriatelor Strategice ale țării nostre cu cele două state.

Urmăriți B1TV.ro și pe