Boris Johnson, în cadrul apelului telefonic cu Vladimir Putin: „Orice incursiune rusească în Ucraina ar fi o greșeală tragică”

Boris Johnson, în cadrul apelului telefonic cu Vladimir Putin: „Orice incursiune rusească în Ucraina ar fi o greșeală tragică”
Boris Johson, amendat pentru petrecerile date în timpul lockdown-ului din Marea Britanie. Foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Boris Johnson i-a transmis lui Vladimir Putin „îngrijorarea sa profundă cu privire la activitatea ostilă actuală a Rusiei” la granița cu Ucraina, pe fondul temerilor că Moscova plănuiește să invadeze țara vecină, conform Sky News.

Premierul Marii Britanii a vorbit cu președintele rus într-un apel telefonic miercuri după-amiază.

Ulterior, Kremlinul a spus că Putin a remarcat „lipsa de angajament a NATO în a răspunde în mod adecvat preocupărilor bine întemeiate ale Rusiei”.

Johnson „a subliniat necesitatea de a găsi o cale de urmat care să respecte atât integritatea teritorială a Ucrainei, cât și dreptul la autoapărare”, conform comunicatului eliberat de guvernul Marii Britanii.

„Orice incursiune suplimentară a Rusiei pe teritoriul ucrainean ar fi o greșeală de calcul tragică”

Tot el a subliniat că „orice incursiune suplimentară a Rusiei pe teritoriul ucrainean ar fi o greșeală de calcul tragică”.

Johnson a spus că liderii NATO au fost de acord că „agravarea situației nu este în interesul nimănui”.

Premierul a subliniat, de asemenea, importanța dialogului și a diplomației, precum și necesitatea includerii Ucrainei în discuții.

La rândul său, Putin a atras atenția asupra „sabotajului sistematic de către Kiev al acordurilor de la Minsk”.

Acesta a adăugat: „S-a remarcat lipsa de voință a NATO de a răspunde în mod adecvat preocupărilor bine întemeiate ale Rusiei, ascunzându-se în același timp în spatele referințelor la așa-numita politică a ușilor deschise a alianței, care contrazice principiul fundamental al indivizibilității securității”.

„Există un pericol real ca Rusia să calculeze greșit puterea răspunsului ucrainean”

Fostul ambasador al Regatului Unit în Ucraina, Robert Brinkley, s-a declarat bucuros că Johnson „ține deschise liniile de comunicare” cu Putin.

„Cred că există un pericol real ca Rusia să calculeze greșit puterea răspunsului ucrainean dacă mai are loc o nouă agresiune militară rusă împotriva Ucrainei”, a spus Brinkley pentru Sky News.

„Ucrainenii vor rezista, vor lupta și au multă experiență în ultimii opt ani de când și-au întărit forțele. De asemenea, NATO și Occidentul sunt gata să se opună, gata să aducă sancțiuni foarte severe și de anvergură asupra conducerii și economiei ruse”, a continuat acesta.

El a spus că Putin operează la două niveluri, căutând să readucă Ucraina „în sfera de influență a Rusiei” și să „împingă NATO înapoi acolo unde era în 1997”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Joe Biden, prima reacție după percheziția efectuată de FBI la reședința lui Donald Trump: „Știm că sunt unii care se concentrează mai mult pe căutarea puterii”
23:49 - Deși în conflict din cauza alegerilor, fostul vicepreședinte Mike Pence îl susține pe Trump în legătură cu percheziția FBI
23:46 - Rusia acuză SUA de „escaladare inutilă și nerezonabilă” privind tratatul pentru reducerea armamentului strategic: „A arătat ca o provocare fățișă”
23:23 - Turiști români, amendați după ce au fost prinși pe aeroport cu nisip, pietre și scoici, furate de pe plajele din Sardinia
23:17 - Picturi cu Mihai Viteazul și stemele Regatului României, descoperite la renovarea Universității de Medicină din Târgu Mureș. Erau „sub actuala zugrăveală”, spune rectorul (FOTO)
23:05 - Detaliile crimei din Argeş şochează anchetatorii! „Este dramatic!”
23:00 - Banchiza din Antarctica a ajuns la cea mai mică suprafaţă înregistrată vreodată, în istoria măsurătorilor din satelit
22:49 - Președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, despre anunțul lui Alexandru Rafila: Ne dă peste cap toate programările. Un coleg a primit 380 de mesaje într-o zi de la pacienți după anunț (VIDEO)
22:20 - UPDATE: Masacru în Argeş. Cinci oameni ucişi de un bărbat cu probleme psihice!
22:07 - Suporterii lui CSA Steaua i-au cerut demisia lui Vasile Dîncu. Ultrașii au trecut și la amenințări: „N-am scăpat de Gigi ca să dăm de voi. Ori vă faceți treaba, ori va fi război” (FOTO)