Brexitul a intrat în „Ziua Cârtiței”: Parlamentarii o iau peste picior pe premierul May pentru că ar fi venit cu un plan B aproape identic cu acordul respins săptămâna trecută

Brexitul a intrat în „Ziua Cârtiței”: Parlamentarii o iau peste picior pe premierul May pentru că ar fi venit cu un plan B aproape identic cu acordul respins săptămâna trecută
Foto: NBC News

Theresa May a fost luată peste picior pentru că ar fi adus parlamentarii britanici într-o situație similară cu cea din filmul „Ziua Cârtiței” în ceea ce privește Brexit, după ce mult-așteptatul său plan B de retragere din UE a părut aproape identic cu înțelegerea originală, pe care Parlamentul a respins-o, relatează The Independent.

„Ziua Cârtiței” („Groundhog Day”, în numele original) este un film american din 1993 regizat de Harold Ramis, care-l are drept protagonist pe un prezentator meteo, ce a fost trimis să facă un reportaj, pentru care nu are prea multă tragere de inimă. Ba mai mult, acesta intră într-un soi de ciclu vicios, pentru că situația tinde să se repete la infinit. Deși la început, acesta folosește întâmplarea în avantajul lui, în cele din urmă prezentatorul observă resemnat că este condamnat să petreacă o eternitate în același loc, vâzând aceleași persoane făcând același lucru, în fiecare zi.

Așadar, scrie publicația, premierul May a venit din nou în fața parlamentarilor britanici din Camera Comunelor, după ce aceștia i-au respins acordul de divorț convenit cu UE, în urmă cu o săptămână. Liderul din Downing Street are misiunea de a demara o moțiune „neutră”, care să fie dezbătută și votată, alături de amendamentele propuse de parlamentari, pe 29 ianuarie.

Liderul principalului partid de opoziție, laburistul Jeremy Corbyn a somat-o să renunțe la „liniile roșii” pe care și le-a impus pentru a câștiga susținerea Parlamentului. Declarația vine pe fondul presiunii la care este supusă Theresa May, în speranța că va încerca să obțină noi concesii de la Bruxelles în ceea ce privește „plasa de siguranță” irlandeză din acordul de retragere.